200 гр. ориз
30 гр. олио
100 гр. шунка или колбас по избор
125 гр. кашкавал
250 гр. тиквички
250 гр. спанак
2 стръкчета млад лук или 2 малки глави стар лук
1 стръкче пресен чесън или 3-4 скилидки стар чесън
връзка копър и магданоз
300 мл. сметана
2 яйца
на вкус сол, черен пипер, сухи зеленчуци
- Първо сварете леко ориза, изцедете от водата и оставете настрана,
- Шунката нарежете на кубчета или лентички, кашкавалът изрендосайте и колбасът нарежете на кръгчета.
- В тиганът с олио запържете лукът и чесънът за малко. Добавете изчистеният спанак. След това сложете и магданозът и копърът и бъркайте.
- В купа смесете заедно ориза, изпърженият лук, чесън и спанак, добавете колбаса, сметаната и яйцата - овкусете.
- поставете хартия за печене в тавичката, в която ще печете запеканката. Прехвърлете цялата смес, с лъжица загладете, поставете във фурната на 200 градуса и печете около 20 мин,
ВАЖНО
- Най- добре е да сложите заквасена сметана
- Тази запеканка, освен че е отлично допълнение към месо, можете да послужи и като самостално хранене с допълнение от млечен сос с чесън.
- Аз сложите люти чушлета в млечния сос ... страхотно.
Бон апетит!