един голям или два по-малки патладжана, трябва да са около 600 гр
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер
1 ч.ч. леща
2 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. прясно мляко или течна готварска сметана (може растителният им еквивалент)
1 с.л. пресен лимонов сок
Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете патладжана на четвъртинки и поставете върху тавичка с кожата надолу. Напръскайте с 1 с.л. зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Печете докато омекнат добре, около 30 минути.
В това време сложете лещата в тенджера и сипете вода, така че да я покрие поне на два сантиметра над нивото на лещата. Прибавете 1/2 ч.л. сол и оставете да заври. Намалете температурата и оставете да къкри с похлупак докато лещата омекне. Когато е готова отцедете водата и оставете лещата настрани.
Издълбайте сърцевината на патладжана и я поставете в кухненския робот или блендер. Прибавете 1 чаша от бульона и пюрирайте до гладка смес. Прехвърлете в чиста тенджера. В робота сложете лещата и останалия бульон и отново пюрирайте до еднородна смес. Изсипете при патладжана.
Прибавете млякото или сметаната (може да замените с растителни такива, ако постите) и лимоновия сок и оставете супата да закъкри. Овкусете със сол и черен пипер и оставете супата на много ниска температура за още няколко минути. Сервирайте гореща - съчетава се идеално с лъжичка сметана и ситно нарязан магданоз!