400 гр. козе сирене
450 мл. доматен сос
60 мл. зехтин
450 гр. брашно
1 чаена лъжичка морска сол
100 гр. кашкавал, настърган
1 яйце (или повече, ако е необходимо)
2 патладжана
пресен босилек
Обелете патладжаните и ги нарежете на тънки филийки по дължина. Подправете парчетата с половин чаена лъжичка морска сол от двете страни и ги оставете да отцеждат 15 минути.Смесете половин чаена лъжичка морска сол в брашното. Подсушете парчетата патладжан с хартия. Загрейте олио на средна температура. Разбийте яйцата в подходящ съд. Всяко парче патладжан панирайте първо в яйцето, а след това в брашното, и го поставяйте в горещото олио. Запържете патладжаните по няколко минути от всяка страна, докато станат златисто-кафяви, а след това ги поставете върху парчета домакинска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.
В тавичка за печене поставете един слой от доматения сос, след това един слой от парчетата патладжан и наръсете с натрошено козе сирене и кашкавал.
Повторете процедурата, докато изчерпате всички съставки и завършете със слой настърган кашкавал. По желание сложете няколко листенца босилек на върха. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 10 минути.Оставете мусаката да се охлади, а след това нарежете на парчета.