За блатовете:
2 бр. яйца
12 с.л. с връх захар (240 г)
14 с.л. брашно (240 г)
200 мл прясно мляко
2 ч.л. амонячна сода
1 с.л. какао
За крема:
1 л прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар (около 300 г)
1-2 ванилии
3 бр. яйца
5 с.л. брашно или 60 г нишесте
60-70 г масло
1 бурканче сладко от горски плодове
За сиропиране:
1 ч.ч. захар
За украса:
1-2 с.л. счукани или смлени орехи
Блатове: За приготвянето на първия блат се използват половината от продуктите за блатовете, без какаото. Яйцето се разбива на гъст крем със захарта. Прибавят се брашното и прясното мляко, с разтворената в него амонячна сода. Сместа се излива в тавичка с диаметър 24 см, върху намаслена хартия. Пече се в предварително загрята фурна на умерена температура. Като се изпече, още топъл, блатът се обръща, отлепва се хартията и така обърнат се оставя да изстине в тавичката. Вторият блат се приготвя по същия начин, като се добавя какаото.
Крем: От студеното мляко се отделя една чаша, в която се разтваря нишестето (брашното). Прибавят се разбитите яйца и ванилиите. Тази смес се излива на тънка струя в кипящото прясно мляко, в което е разтворена захарта. След като кремът се сгъсти, се добавя маслото.
Сироп: Смесват се захарта и 1 ч.ч. вода и се варят за 3-4 минути.
Торта: Изстиналите блатове се напояват с топъл сироп. Съединяват се с крема, а отгоре се нанася от сладкото - по възможност равномерно. Отгоре и отстрани тортата се намазва с остатъка от крема и се поръсва с орехите. Тортата престоява в хладилник поне 1-2 часа преди сервиране.