400 гр. брашно
половин чаена лъжичка сол
220 гр. масло (нарязано на кубчета по 1 см)
2 жълтъка (белтъците запазете за глазурата
3 супени лъжици студена вода
За приготвяне на карамела:
200 гр. захар
3 супени лъжици вода
200 гр. сметана
6 супени лъжици портокалов сок
1 ванилия
четвърт чаена лъжичка сол
6 ябълки
сокът от един лимон
1 супена лъжица брашно
2 супени лъжици канела
50 гр. масло
4 супени лъжици захар + две супени лъжици канела за поръсване
Смесете брашното със солта, набързо добавете маслото и измесете с пръсти, докато получите тесто на песъчинки. Разбийте жълтъците и ги добавяте в брашното. Замесете, докато сместа се събере в тесто, а ако тестото е сухо, тогава добавете трите супени лъжици вода. Оформете две топки от тестото, увийте ги с прозрачно фолио и поставете в хладилник поне за един час. За карамела: поставете захарта с 3 супени лъжици вода на умерен огън. Варете, докато захарта се превърне в карамел (10 минути), без да бъркате, а при необходимост, разклатете съда. Когато карамелът е готов, дръпнете от огъня и внимателно объркайте вътре сметаната, сока от портокал, ванилията и солта. Върнете на огъня и за кратко разбъркайте, докато сместа стане гладка. Оставете сместа да се охлади на стайна температура. Измийте ябълките, обелете ги и извадете семената. Сложете ги в съд със студена вода, в която предварително сте добавили лимонов сок, за да не потъмнеят. Отцедете ги, нарежете ги на тънки резени и добавете една супена лъжица брашно и 2 супени лъжици канела. Смесете. Загрейте фурната на 200 градуса. Измесете първата топка тесто, а тавата, в която ще печете сладкиша, намажете с масло и поръсете с брашно. Разтеглете тестото върху дъното. Отгоре поставете един слой ябълки и след това залейте със слой карамел и повтаряйте така, докато свършат продуктите. Върху последния слой ябълки разпределете няколко парчета масло, а краищата на тестото намажете с белтъците, които предварително сте заделили. С втората топка тесто покрийте сладкиша и прищипете краищата с пръсти. Покрийте сладкиша с алуминиево фолио и поставете в гореща фурна. Печете на 200 градуса първите 25 минути. Извадете, отделете фолиото, намажете с разбити белтъци и поръсете със смес от захар и канела. Върнете във фурната още 25 минути. След като сладкишът е готов, оставете да се охлади поне един час.