Въпреки, че приличат на обикновени запечени картофи , те са много вкусни и бързо се приготвят.
Продукти (4-5 порции): 7-8 средни картофа, шунка или друго пушено месо, кашкавал (количеството на шунката и кашкавала е на вкус), малка глава лук, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 суп.
Приготвяне: Лукът се нарязва, запържва се и се прибавя шунката, която е нарязана на кубчета.
Задушава се на среден огън за около 3-5 минути.
Към брашното добавете черния пипер и солта (внимавайте да не пресолите). Налейте топлото прясно мляко и разбъркайте добре до получаване на еднородна смес.
Картофите се нарязват на колелца, колкото може по-тънко. Кашкавалът се настъргва на ренде.
Изсипете 1/3 от картофите в съд за печене, посипете с 1/3 от лука и колбаса и 1/3 от кашкавала. Полейте с 1/3 от млякото.
Повторете процедурата
Покрийте със станиол и печете в загрята фурна за 40 минути. Махнете станиола и допечете още 20 минути.