500 гр. кайма смес
50 гр. настърган пармезан (или Пекорино, може и кашкавал)
2 яйца
1 супена лъжица листа от прясна мента (ситно нарязани)
1 супена лъжица пресен магданоз (ситно нарязан)
малко сол
1 чаена лъжичка индийско орехче
50 гр. галета
300 гр. доматен сос (за соса)
2 скилидки чесън
2 супени лъжици мащерка
1/2 чаена лъжичка червен пипер
малко зехтин
1. В дълбок съд поставете месото, пармезана, ментата, магданоза, галетата, индийското орехче и яйцата. Разбъркайте добре и посолете на вкус. Между дланите оформете кюфтенца (като топки или сплескани) и ги поставете в чиния.
2. Изпържете кюфтенцата хубаво от всички страни на умерена температура в загрято олио (около 10-ина минути).
3. За соса: в тиган с малко олио сложете да се запържат чесъна, мащерката и червения пипер (около минута-две), а след това добавете доматения сос и оставете сместа да ври около 10-15 минути .
4. Добавете вътре кюфтенцата и внимателно разбъркайте, за да се покрият напълно от соса.
5. Поднесете кюфтенцата с малко сос в дълбоки чинии, а отгоре наръсете с малко свеж нарязан магданоз и настърган пармезан (ако искате).