300 гр. брашно
100 мл прясно мляко, в което предварително е разтворено половин кубче мая (20 гр)
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
6 триъгълничета топено сирене
малко вода, ако тестото ви изглежда твърдо
От продуктите (без топеното сирене) се замесва класическо тесто без яйца. Когато започне да втасва, се премесва и разточва на работния плот. До половината от тестото се нареждат парченцата топено сирене (разрязани на половинки). С останалата половина от тестото се покрива половината със сиренцата. С остър нож тестото се нарязва на ромбоиди по очертанията на сирената (както е показано на снимката). Краищата на готовите ромбоиди се дооформят с вилица, като се прищипват добре.
Оставят се да престоят 15 минути, след което се пържат в горещо олио.
По желание още топлите понички се наръсват с настърган кашкавал и тиквени семки.