Нашето предложение за вашето меню днес е едно просто и изискано ястие от Близкия изток. Представлява тиквички, пълнени със зеленчуци , ориз и кедрови ядки във вкусен доматен сос. Нарекохме ги Пролетни сарми в тиквичка, защото приготвянето им напомня популярния балкански специалитет.
Пролетни сарми в тиквичка
Необходими съставки:
12 малки тиквички
140 грама доматено пюре
1 чаена лъжичка сол (или на вкус)
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
1,5 литра вода
270 грама ориз
върху 1 домат
1 шайба
15 грама ситно нарязан магданоз
65 грама кедрови ядки
10 грама мента
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете тиквичките. Подрежете краищата с нож и издълбайте всяка тиквичка.
2. Изпечете кедровите ядки, докато станат златисто кафяви.
3. В голяма купа добавете ориза, нарязаните домати, лука, магданоза, ментата, кедровите ядки, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и напълнете тиквичките с плънката. Не натискайте силно, за да може оризът да се свари равномерно. Оставете около 1,5 см място, за да може сместа да се разнесе равномерно.
4. Разтворете доматеното пюре във водата, добавете сол и черен пипер. Поставете пълнените тиквички в голяма тенджера и ги залейте със сместа от вода и доматено пюре. Варете на слаб огън около 35-40 минути. Сервирайте тиквичките докато са топли.
Да ви е сладко!