1 яйце
400 гр. кисело мляко (1 кофичка)
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
20 гр. мая за хляб (суха или прясна)
1 щипка сода бикарбонат
3 с.л. олио
около 1/2 кг. брашно
За плънката:
1 глава лук
2 печени червени чушки
300 гр. бекон
топено сирене
подправки на вкус - сол, черен пипер, чубрица, риган, червен пипер
От изброените продукти се замесва средно меко, еластично тесто (сухата мая се смесва с брашното, а содата се угасява в киселото мляко). Оставя се да втаса около половин час. От тестото се правят топки, които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки. Питките се поставят на леко набрашнен работен плот и върху половината на всяка питка се слагат няколко супени лъжици от предварително приготвената плънка. Внимателно се прихлупват със свободната част на тестото и краищата се прищипват, така че да се запечата плънката (може да използвате и вилица за целта). Пекат се на загрята скара - по 3-4 минути на страна.
За плънката: лукът се задушава в 2-3 с.л. олио, докато омекне. Добавя се нарязаният на кубчета бекон и се запържва до зачервяване. Отдръпва се от котлона и се разбърква с нарязаните чушки, нарязаното на дребно топено сирене и подправки на вкус.