Градинарите са наясно с това, че вкусни и розови домати не се отглеждат толкова лесно. Ако искате вашият труд да ви се отплати, добре е да познавате тънкостите и спецификите, свързани с отглеждането на това растение.
В противен случай рискуваме да пропилеем на вятъра не малко старание, време и усилия. Днес ще разкрием тънкостите при отглеждането на невероятно вкусни домати – розови и сладки – такива, каквито всеки обича да поднася на трапезата в най-различни кулинарни съчетания. Ако искате сладки и розови домати, не забравяйте да ги торите! Знаете, че торенето е ключов момент при отглеждането на вкусни домати. Ако пропуснете да го правите, много вероятно е да се разочаровате накрая.
Нужно е минимум 3-4 пъти по време на летния сезон да се подхранва почвата, ако искаме реколтата да отговаря на очакванията ни.
Не е нужно обаче да купувате тор от магазина. Можете и сами да си приготвите у дома и при това без никакви усилия. Ето я магическата тор, по която всички градинари луднаха: Важно е да се сдобиете с празен бидон или бъчва. Потърсете такъв стар съд, който няма да ви е нужен за приготвяне на зеле, вино или друга зимнина. Вместимостта му трябва да е около 80 – 100 литра.
В него изсипете две лопати дървесна пепел, 1 килограм мая за хляб, 1 кофа зелена коприва и 3 литра млечна суроватка. Останалата част напълнете с вода и оставете така за две седмици. От време на време разбърквайте, за да се активира маята. Имайте предвид, че през тези две седмици протича процес по ферментация, затова капакът не бива да е плътно притворен.
След като минат две седмици, вземете литър от тази смес и я разредете с 10 литра вода. С получения разтвор поливайте корените на доматите. Този ритуал може да го правите веднъж в седмицата или веднъж на 10 дни. Гарантираме ви, че зеленчуците ще се чувстват много доволни от грижите и ще ви се отблагодарят с вкусни плодове, които с наслада да похапвате!