За тестото:
600 гр. брашно
1/2 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка (добре напълнена) кафява захар
1 чаена лъжичка сол
150 мл топло прясно мляко
150 мл кисело мляко (на стайна температура)
100 гр. маргарин (размекнат на стайна температура)
70 гр. крема сирене с вкус по желание
2 жълтъка
За намазване:
2 белтъка
За поръсване:
по желание - кашкавал и сусам
1. В подходящ съд поставяме пресятото брашно. В средата правим кладенче и слагаме вътре натрошената мая, захарта и млякото. Объркваме ги и добавяме по малко от брашното, за да се получи гъста кашичка. Оставаме да се активира маята.
2. След това в маята прибавяме жълтъците, солта, крема сиренето, киселото мляко и маргарина, нарязан на кубчета. Месим, докато получим хубаво средно меко, гладко, лъскаво тесто, което не залепва за ръцете и започва да се отделя от стените на съда. Оставяме тестото на топло място да удвои обема си, но по малко по-различен начин: вместо да го покриваме с найлоново фолио или памучна кърпа, намазняваме леко плота, отгоре слагаме тестото, намазваме и него с масло (олио) и покриваме със съда, в който сме месили.
3. Втасалото тесто разточваме на правоъгълна кора с дебелина от 1 см. После сгъваме кората, докато получим плик - първо лявата и дясната страна навътре, а след това горната и долната страна към средата. Тази процедура повтаряме още два пъти, веднага, без да оставяме тестото да почива (т.е. разточваме и сгъваме) и без да го мажем с нищо. Работи се върху съвсем леко намазнен плот, Тестото не лепне, защото съдържа много маргарин. Отново го оставяме да втаса около 30 мин. по същия начин, покрито със съда за месене.
4. Накрая разточваме кора с дебелина 1 см. С помощта на формички изрязваме различни фигурки от тестото. Слагаме ги върху намазнена тава на разстояние, намазваме ги леко с разбит белтък, поръсваме с настърган кашкавал и сусам. Оставяме ги да втасат 20-30 мин., след което печем соленките в предварително загрята фурна около 20 мин. (или докато се зачервят) на 200 градуса.