Вкусно домашно сирене по стара ОВЧАРСКА РЕЦЕПТА - без сирище и мая, става топ на вкус!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вкусно домашно сирене по стара ОВЧАРСКА РЕЦЕПТА - без сирище и мая, става топ на вкус!
Вкусно домашно сирене по стара ОВЧАРСКА РЕЦЕПТА - без сирище и мая, става топ на вкус!
1634
Източник: За Жената
Вкусно домашно сирене по стара ОВЧАРСКА РЕЦЕПТА - без сирище и мая, става топ на вкус!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Знаете ли, че отлично на вкус сирене може да се направи само от мляко и оцет или лимонов сок? Оцетът, подобно на лимоновия сок, съдържа киселина, която ще накара млечните протеини да коагулират и да отделят изварата от суроватката.

Благодарение на тази реакция нямате нужда от сирище, когато правите сирене. Предлагаме ви стара овчарска рецепта за вкусно домашно сирене .

Рецепта за овчарско сирене от мляко и оцет

Продукти:

  • 1 литър пълномаслено мляко (колкото по-мазно, толкова по-добър резултат)
  • 2-3 супени лъжици оцет (най-добре е бял винен оцет или ябълков оцет)
  • Щипка сол (на вкус)

По избор:

  • билки
  • подправки на вкус

Приготвяне:

Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно и го загрейте бавно на среден огън.

Разбърквайте от време на време, за да не загори.

Млякото не трябва да се вари, идеалната температура е точно преди точката на кипене (около 90-95 °C ).

Ако нямате термометър, загрейте го, докато видите пара и малки мехурчета по краищата на съда.

Когато млякото се сгорещи, отстранете го от котлона и бавно добавете оцета, като бъркате непрекъснато.

мляко с оцет

Снимка: pixabay

Започнете с 2 супени лъжици и ако млякото не се пресича, добавете още една.

Млякото трябва веднага да започне да се пресича и да се разделя на твърда бяла маса (извара) и жълтеникава течност (суроватка).

Оставете сместа да престои около 10-15 минути, за да може изварата да се отдели добре от суроватката.

Пригответе гевгир и го постелете с чиста марля (двоен или троен слой) или тънка памучна кърпа. Изсипете пресечената млечна смес през гевгира.

прецеждане сирене

Снимка: pixabay

Оставете суроватката да се отцеди хубаво. Можете леко да изстискате изварата в тензуха, за да отстраните излишната течност, но не го правете много силно, за да не изсъхне сиренето.

Ако желаете, на този етап можете да посолите сиренето на вкус и да добавите нарязани билки или подправки.

Може да оставите сиренето в тензуха и да го оформите на топка или да го прехвърлите в купа или форма и да го поставитев хладилника, за да стегне.

домашно сирене

Снимка: pixabay

Бележки:

Използването на оцет може да придаде на сиренето по-остър вкус в сравнение със сиренето, направено с лимонов сок.

Количеството оцет може да зависи от съдържанието на мазнини в млякото и неговото качество.

Колкото по-дълго оставите сиренето да се отцежда, толкова по-твърдо ще стане.

Този процес ви позволява да направите просто домашно сирене, което можете да използвате по различни начини.

По аналогичен начин се приготвя сирене от мляко и лимонов сок:

приготвяне домашно сирене

Снимка: pixabay

Сирене от мляко и лимонов сок

Продукти:

  • 1 литър пълномаслено мляко (колкото по-мазно, толкова по-добър резултат)
  • 4 супени лъжици пресен лимонов сок
  • Щипка сол (на вкус)

Процедура:

 

Снимка: pixabay

 

Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно и го загрейте бавно на среден огън. Разбърквайте от време на време, за да не загори. Млякото не трябва да се вари, идеалната температура е точно преди точката на кипене (около 90-95°C).

Ако нямате термометър, загрейте го, докато видите пара и малки мехурчета по краищата на съда. Когато млякото се сгорещи, отстранете го от котлона и бавно добавете лимоновия сок, като бъркате непрекъснато.

Млякото трябва веднага да започне да се подсирва и да се разделя на твърда бяла маса (извара) и жълтеникава течност (суроватка). Ако млякото не се подсирва достатъчно, добавете още малко лимонов сок.

Оставете сместа да престои около 10-15 минути, за да може изварата да се отдели добре от суроватката. Пригответе гевгир и го постелете с чиста марля (двоен или троен слой) или тънка памучна кърпа. Изсипете пресечената млечна смес през гевгира.

Оставете суроватката да се отцеди. Можете леко да изстискате изварата в тензуха, за да отстраните излишната течност, но не го правете много силно, за да не изсъхне сиренето.

Ако желаете, на този етап можете да посолите сиренето на вкус и по желание да добавите нарязани билки. Може да оставите сиренето в тензуха и да го оформите на топка или да го прехвърлите в купа или форма и да го сложите в хладилника, за да стегне.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft