Днес ще споделя с вас една рецепта, която мнозина чакаха - руло от меренг. Това чудо на десерта, невероятно нежно и леко, се приготвя бързо, а резултатът е наслада!
белтъци 190 Г (ОТ 6 ЯЙЦА) лимонена киселина щипка сол 1/4 ч.л.
Да започнем да готвим:
Нека първо направим меренг.
Вземете 190 г белтъци (това са около 6 яйца), добавете щипка лимонена киселина и четвърт чаена лъжичка сол. Започнете да разбивате на средна скорост, докато се образува мека пяна.
След това увеличете скоростта на миксера, добавете 250 г захар постепенно, на няколко етапа, като разбивате всеки път по 15-20 секунди.
Продължете да разбивате, докато меренгата стане лъскава и стабилна.
След това добавете 25 г царевично нишесте, внимателно го разбъркайте в меренга и разбийте за кратко до гладкост.
След това застиламе тава с пергамент (за предпочитане силиконизиран), нареждаме меренга и го разпределяме равномерно с шпатула. Поръсете настъргани бадеми отгоре, за да добавите вкус.
Сложете меренга във фурната, предварително загрята на 150 градуса, и печете 30 минути.
Използваме сезонни горски плодове, например ягоди, и ги нарязваме за плънката.
Когато меренгът е готов и леко се запече, извадете го, поставете отгоре друг лист хартия и решетка, внимателно го обърнете и внимателно отстранете хартията.
Оставете меренгето да се охлади напълно и след това пригответе крема, като смесите 150 г извара с 20 г пудра захар и с миксер добавите 100 мл тежка сметана, разбийте до плътност.
Разпределете крема равномерно върху охладения меренг и отгоре наредете пресни горски плодове.
Внимателно навийте рулото, завийте го в хартия и го приберете в хладилника за 1-2 часа.
Преди да сервирате, можете да украсите рулото с бита сметана, излята през сладкарски пош с накрайник, добавете горски плодове и мента за красота.
Този десерт няма да остави безразличен ! Опитайте различни версии с различни горски плодове и се насладете на всяка хапка от това страхотно лятно лакомство!