Мойте Рецепти
800 гр. телешка плешка
2 средни глави лук
3-4 скилидки чесън
200 мл доматено пюре (може и по-малко)
олио
подправки (Вегета, черен пипер, сол, риган, босилек, дафинов лист)
250 гр. (1 чаша) ориз
750 мл (3 чаши) вода
1 кубче телешки бульон
малко пармезан
Запържва се нарязаното на кубчета месо с малко сол и олио (може предварително леко да го натриете с горчица.) Добавя се Вегетата и черния пипер.
Добавя се ситно нарязаният лук и се запържва, докато промени цвета си.
След това се добавя ситно нарязаната скилидка чесън и се запържва за кратко.
Налива се вода, колкото да покрие месото, и се задушава на умерен огън, като от време на време се разбърква и се долива вода при необходимост.
Когато месото е полусварено, се добавят доматеното пюре, босилекът, риганът и дафиновият листа. Готви се на умерен огън, докато месото хубаво омекне. При необходимост долейте вода, а добавете и подправки на вкус.
В същото време пригответе ризотото.
В малко мазнина запържете изчистения и измит ориз.
Добавете малко сол.
Когато е хубаво запържен, така че зрънцата да се отделят, добавете първо студена вода, за да не залепне оризът, а след това постепенно долейте от водата, която предварително сте сложили да заври и сме добавили към нея кубчето бульон. Добавете бульона на няколко пъти като леко разбърквате.
Целта на постепенното добавяне на течността е да се отдели нишестето от ориза, за да се получи ризото с гладка консистенция.
Накрая добавете готовото ризото към месото и хубаво разбъркайте.
При поднаряне поръсете ястието с малко пармезан.