За тази рецепта нямате нужда от миксер или блендер, а смесвате всички необходими съставки с най-обикновената вилица. Необходими са ви само 5 минути, за да смесите съставките. Това, което отличава тази от други подобни бъркани баници е начинът, по който се "излива" в тавата.
А именно тестото не трябва да се меси или разтяга, а се пуска с предварително потопена в разтопена мазнина (масло или олио) лъжица и постепенно се добавя в тавата, докато се напълни... Ето какво ви трябва, за да си приготвите това Вкусно чудо :
Баница Вкусно чудо
Приготвяне:
5 яйца
1-2 ч.л.сол (на вкус)
1,5-2 ч.л.бакпулвер
1 малка опаковка сирене (100-200 г, по желание)
1 чаша заквасена сметана (180 г)
100 -150 г.
5 чаши брашно (120-150 мл)
200 мл прясно мляко (добавете още малко, ако сместа е гъста)
100-150 г масло/маргарин/мас
Приготвяне:
Разбийте яйцата с вилица, добавете сол и бакпулвер. Разбъркайте добре, за да няма бучки. Добавете ситно нарязано сирене, чаша заквасена сметана (може и кисело мляко) към яйчената смес. Разбъркайте до гладкост.
Добавете нарязания на кубчета бекон към сместа, разбъркайте, след това добавете брашното и млякото. Ако се получи много гъсто тесто, добавете още малко мляко, вода или кисело мляко, а ако е рядко, добавете още малко брашно. Сместа трябва да е по-гъста от тази за палачинки, полутечна.
Сложете средно голяма тава на котлона заедно с кубче масло, докато се разтопи и загрее. Във врящата мазнина с намазнена лъжица се пуска от тестото и се поставя директно в тавата.
Лъжица по лъжица слагайте в тавата, като преди всяко загребване намазвате леко лъжицата в сгорещена мазнина. Повторете процедурата, докато се изразходва цялата смес.
Сместа може да се изсипе и наведнъж, но така се отделя много по-добре и има по-добра текстура. Междувременно включете фурната на 180 градуса.
Печете баницата около половин час или докато се зачерви добре отгоре. Изпечената баница се покрива с кърпа и се оставя да изстине за 10 минути.
Да ви е сладко!