Повърхността на езика е буквално обсипана с вкусови пъпчици, които са способни да ни „съобщят” какво точно пробваме.Наскоро учените потвърдиха , че не само храната, но и различните вкусови усещания могат да лекуват болести. С взаимовръзката между езика и вкуса се заеха лекарите от „уши-нос-гърло”, които установиха, че езикът е бъквално наситен с рефлексогенни зони, свързани с всички човешки органи, а не само с храносмилателния тракт.
Вкусотерапията е способна да окаже противомикробно и противовъзпалително действие на лигавицата. Вероятно поради това народната медицина съветва определени лечебни средства да се държат в устата, под езика или да се смучат.
Нещо повече – може да се въздейства пряко на зоните на самия език. Например: при болести на сърцето трябва да се масажира езикът , при заболяване на дихателните пътища – страничните повърхности. Масажирайки средната част на езика, можем да въздействаме на задстомашната жлеза, а ако стигнем до корена му – да влияем на бъбречните заболявания. За работата на стомаха отговаря средната част на езика, а за пикочно-половите органи – задната. Ето защо при импотентност или фригидност се препоръчва всеки ден по 5 минути да слагаме върху корена на езика или под езика анасон (желателно е да се направят поне 10 такива процедури)
Една от най-разпространените противопростудни рецепти, които и днешните лекари на драго сърце лансират, е следната: ако подържите под езика малко пчелен мед с краве масло, ще можете да туширате кашлицата.
Ако сте с повишено кръвно налягане, сложете на езика нещо сладко , каквото имате под ръка – захар, мед, бомбон за смучене. След десетина минути ще получите облекчение.
При аритмия и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания се ползва мента, която е способна да успокоява и намалява раздразнението. Може да ползвате съвсем елементарни методи – да пийнете чай с мента (дръжте по-дълго течността върху езика, пийте на малки глътки) или посмучете преди сън ментови бомбони. При ниско кръвно налягане се препоръчва да подържите в уста разреден лимонов сок.
Горчивият вкус има противовъзпалително действие . Той нормализира дейността на бъбреците, очиства организма от соли и шлаки. Оздравяването на организма много бързо се отразява на външния вид на човека – мнозина отслабват и цветът на лицето им се подобрява.
Соленият вкус подпомага храносмилането , поражда жажда и глад, задържа водата в организмаи има слабително действие при запек.
Киселият вкус прекъсва диария , подпомага затварянето на рани, подобрява съсирваемостта на кръвта и затова се ползва при кръвотечения и рани.
Лютото подпомага храносмилането , прочиства кръвта, унищожава микробите.
Предозирането тук е невъзможно. Едно нещо обаче трябва да знаете: въпреки ефективността и приятното действие на този метод, той е само помощно средство към основното лечение.