За всички онези, които обичат леко киселият вкус от детството, тази рецепта ще бъде част от любимата зимнина.
1kg сливи
2 кисели ябълки
1kg захар
1 супена лъжица канела
2 супени лъжици лимонов сок
5 чаши вода
Сложете водата и захарта да се варят, докато не получите сироп, а в същото време почистете сливите от костилките. Обелете и ябълките и ги изрендосайте.
Когато сиропът се свари, добавете плодовете и разбърквайте постоянно.
За да проверите дали е готов, поставете малко в чиния, така плъзнете линия през него. Ако остава следа - готов е. Ако не, все още е рядък и трябва да продължите да го варите.
2 минути преди края добавете сокът от лимон, канелата и ванилията. Можете да добавите и лъжичка- две ром
Махнете от огънят, заредете в горещи буркани, плътно затворете и оставете да се охлади.