Вкъщи не обичаме риба, но приготвена така даже децата проядоха и сега искат през ден да правя

вход през zajenata.bg
За Жената
Вкъщи не обичаме риба, но приготвена така даже децата проядоха и сега искат през ден да правя
6073
Снимков материал: pixabay.com
Вкъщи не обичаме риба, но приготвена така даже децата проядоха и сега искат през ден да правя

Между речната и морската риба обикновено повечето хора избират морската и то не случайно. И изобщо не е въпрос на индивидуални вкусови предпочитания - речната риба от нашите географски ширини е свежа и вкусна. Причината са костите.

Костите на рибата обаче никога не са спирали умелите домакини. Например, те подготвят шаранът толкова експертно, че няма следа дори от малки кости на тимуса по гърба, а големата основна кост след това лесно се отстраняват на ръка.

Шаранът е най-популярното ястие в света, съществуващо в няколко варианта.

 

Шаран Рецепти
Запечен шаран лук с лимон

Съставките

1 голям шаран
3 глави лук
5 картофа
6 супени лъжици слънчогледово олио
3 супени лъжици масло
1 лимон
сол на вкус
черен пипер на вкус
чесън на прах на вкус

 

подготовка

Почистете, изкормете, измийте добре рибата. От двете страни на трупа на разстояние 0,3 см една от друга направете напречни разрези по протежение на коста. Посолете, черен пипер сложете на рибата отвътре и отвън, прехвърлете в купа, изсипете сока от 1 лимон. Сложете на купата фолио, изпратете в хладилник за един ден.

Обелете картофите и лука нарежете. Изсипете слънчогледово олио в съд за печене, сложете картофите и половината лук. Пипер, сол, поръсете с чесън на прах.
Сложете шарана и зеленчуци. Залейте рибата с масло, сложете останалия лук. Печете на 200 градуса за 30-40 минути.

 

Шаран с бира

Съставките

1,5 кг шаран
3 глави лук
500 мл светла бира
0,5 ч.л. смлян карамфил
сол на вкус
черен пипер на вкус
0,5 с.л. оцет
1 супена лъжица.

слънчогледово олио

подготовка

Почистете, измийте добре рибата. Нарежете напречно на порции. Поръсете със сол, черен пипер, карамфил, залейте с оцет и разбъркайте добре. Сложете на купата фолио и поставете в хладилник за един час.
Нарежете на пръстените лука в тиган с добавка слънчогледово масло, запържете и сипете бирата

В тиганът, където се готви лука, запържете порции риба. Прехвърлете шаранът при лука,  добавете сол, ако е необходимо. Намалете топлината и оставете да къкри за 1 час.

 

Надяваме се да се насладите на тези рецепти. Приятен апетит!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft