Вкъщи не признават нито питки, нито тутманици, а само този Маймунски хляб - и пухкав, и ароматен, и пълен с кашкавал:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вкъщи не признават нито питки, нито тутманици, а само този Маймунски хляб - и пухкав, и ароматен, и пълен с кашкавал:
Вкъщи не признават нито питки, нито тутманици, а само този Маймунски хляб - и пухкав, и ароматен,...
90179
Вкъщи не признават нито питки, нито тутманици, а само този Маймунски хляб - и пухкав, и ароматен, и пълен с кашкавал:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Маймунски хляб - ако не сте опитвали тази неземна вкусотия, непременно трябва да поправите тази грешка! Прилича на питка, но освен пухкавата и мекичка текстура, маймунският хляб се допълва от букет ароматни подправки и, разбира се, много разтопен кашкавал. Без повече приказки - ето рецептата за този ароматен маймунски хляб с кашкавал и подправки :

Маймунски хляб с кашкавал и подправки

Продукти:

450 гр.пшенично брашно

220 мл прясно мляко

1 ч.л.сол

1,5 ч.л.захар

50 гр.масло

1 яйце

1,5 ч.л.суха мая

1 чаша настърган кашкавал/сирене

Добавки:

1/2 чаена чаша разтопено масло

няколко вида различни пресни или сухи подправки или билки по ваш избор

настърган кашкавал/пармезан

маймунски хляб

Приготвяне:

Смесете прясното мляко и маслото, добавете солта и затоплете сместа, докато маслото се разтопи.

Щом това стане, оставете течността да се охлади.

В отделен съд пресейте брашното, към което добавете сухата мая, захарта, и разбъркайте. Направете вдлъбнатина в средата и в нея налейте масленото мляко и чукнете яйцето.

Старателно замесете тесто (месете го около 10 минути). По средата на процеса на месене добавете към тестото 1 чаша настърган кашкавал или сирене. Щом стане гладка топка, покрийте тестото с кърпа и оставете за час на топло място, за да втаса (трябва да увеличи обема си 2-3 пъти).

След това разделете на еднакви по големина топчета, покрийте ги отново с кърпа и оставете за 10 минути.

Междувременно подгответе добавките. Маслото разтопете и в него добавете сухите подправки. Настържете пармезана на много ситно ренде в купичка. По желание може да направите пъстър маймунски хляб, като в отделни съдове нарежете различни добавки - например ситно накълцан магданоз, маково семе, сусам, накълцани червени боровинки или лют пипер. Изборът е ваш!

Потопете всяко топче тесто първо в ароматното масло, а след това в пармезана (някоя от добавките). 

Подредете топчетата плътно едно до друго (ако използвате добавки, нека да няма топчета от един и същ цвят едно до друго) в кексова форма и покрийте с влажна кърпа. Така трябва да престои на топло половин час.

Щом хлябът бухне, изпечете го за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

пъстър маймунски хляб

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft