Времето на шишчетата и пикниците сега започва, но ако нямаме възможност да опитаме опушените от огъня вкусотии, ащо не ги приготвим без да ни е необходима скара или огън, по нов начин.
Открихме голяма рецепта за шишчета у дома, която е популярна в Грузия! Надяваме се, че имате три литрови буркани вкъщи!
След това запишете какво ви трябва:
свинско месо - 1 кг;
бекон - 250 г;
лук - 2–3 бр;
½ лимонов сок;
вода - 100 мл;
сол, пипер, кориандър, подправки.
1. Изплакнете месото и нарежете на малки парченца. Добавете сол, пипер, подправки и лимонов сок.
2.
3. Нарежете бекона на тънки ивици. Нанижете месота на шишове, редувайки го с бекон и лук.
4. На дъното на буркана поставете останалия лук. Всеки буркан съдържа 4–5 “шишчета”.
5. Затворете буркана с фолио. От външната страна трябва да е сух.
6. Поставете в студена фурна (така че бурканът да не се пръсне). Оставя се 60-80 минути при температура 180–200 ° С.
7. Изключете фурната и изчакайте 5 минути. Отворете го не рязко, така че разликата в температурата не спука буркана.