Има ли по-желана закуска за българина от баницата ? Веднага отговаряме - не! Вкусното съчетание на кори, яйца и сирене омайва с аромата и вида си, така че няма как да не посегнеш за парченце. Има толкова разновидности на традиционната баница , че тук няма да ни стигне времето да ги изреждаме.
Баница като памук
Продукти:
1 пакет фино точени кори / 500 г/
4 яйца
2 с.л. заквасена сметана (може и кисело мляко)
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакет бакпулвер
100 мл олио
130 г брашно
150 г разтопено масло
500 г краве сирене
Начин на приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко, а щом шупне хубаво, прибавете бакпулвера. В купа смесете получената млечна смес заедно с яйцата, заквасената сметана, олиото и брашното. Разбъркайте, така че да няма бучки.
В отделен съд разтопете маслото.
Подгответе си и сиренето, като го натрошите на много ситно.
Подходяща тава покрийте с хартия за печене. Намажете корите две по две с масло и отгоре разпределете от млечната смес. Поръсете със сирене и навийте на руло, откъм дългата страна на корите.
Подредете рулата в тавата - ако е правоъгълна, просто ги наредете едно до друго, ако е кръгла - направете охлювче, като започнете от средата на съда.
Готовата баница полейте с останалото масло и по желание поръсете със сусам.
Изпечете я на 180 градуса до готовност (около 30 мин.). Изпечената баница извадете и поръсете с малко вода. Покрийте я с кърпа и оставете да се задуши за кратко.