Много хора вярват, че яйцата, особено жълтъците, могат да повлияят негативно на здравето им, но ние възнамеряваме да неутрализираме тези слухове.
Яйцата всъщност са изключително питателна храна, сред най-здравословните на планетата.
Те са богат източник на основни витамини и минерали и са най-добрият естествен източник на високо съдържание на протеини. Те са богати на аминокиселини, които помагат за изграждане на мускулна маса и възстановяване на тъканите.
Диетолозите препоръчват да ядете три цели яйца дневно, за да имате добре балансирана диета.
Може би сте чували, че жълтъкът има високо съдържание на холестерол , но сега има все повече доказателства, че холестеролът, който съдържа жълтъкът, не носи със себе си отрицателни последици за тялото.
Холестеролът всъщност е структурна молекула, която е важна част от клетъчната мембрана и е отговорна за производството на тестостерон, естроген и кортизол, които поддържат нормалната функция на цялото тяло.
Холестеролът също се произвежда в черния дроб, така че когато ядем храни с високо съдържание на холестерол, той го произвежда в намалени количества.
Според Американската кардиологична асоциация, ниският LDL холестерол води до образуването на плътни, твърди отлагания, които запушват артериите и намаляват тяхната гъвкавост и увеличават риска от сърдечни удари и други
сърдечно-съдови заболявания.
Обратно, „добрият” холестерол предпазва сърдечно-съдовата система, тъй като елиминира LDL холестерола от артериите, като го пренася обратно в черния дроб, където се унищожава и отстранява от тялото.
Яйцата са с високо съдържание на HDL холестерол, докато трансмазнините от преработени и пържени храни водят до повишени нива на LDL холестерол.
По този начин яденето на яйца всъщност намалява неблагоприятните ефекти от нездравословната храна.
Това е хранителният профил на едно цяло яйце:
- Калории: 77
- Протеин: 6 g
- Здравословни мазнини: 5 g
- Витамин B2: 15% DV
- Витамин B12: 9% DV
- Витамин B5: 7% DV
- Витамин A: 6% от препоръчителната дневна стойност
- Селен: 22 % от дневната стойност
- Фосфор : 9% от препоръчителната дневна стойност
- Фолиева киселина: 5% от препоръчителната дневна норма
- Яйцата също са с високо съдържание на калций, цинк, витамин К, Е, D и В6.
Това са техните ползи за здравето:
Здравословно развитие на мозъка
Яйчните жълтъци са богати на холин, който е важен за мозъчната функция, особено за развитието на мозъка при фетуси и новородени.
Консумацията на яйца по време на бременност и кърмене повишава развитието и функционирането на мозъка на бебетата.
Проучване, проведено в Университета на Северна Каролина, показва, че холинът може да намали риска от развитие на рак на гърдата с 24 процента.