Обикновено може да си го купим от деликатесните витрини в магазините - баварския леберкез . Този вкусен и ароматен хляб от месо ще се хареса на възрастни и деца. Можете спокойно да го поднесете на празничната маса. Повярвайте, всяка домакиня ще ви поиска рецепта. Това хлебче от месо може да се сервира горещо с картофена салата или бъркани яйца, например. А можете да го представите и като студена закуска. Във всеки случай, ще се изяде с огромно удоволствие.
Баварски леберкез
Продукти
- 400 гр.говеждо месо
- 400 гр.свинско месо
- 200 гр.бекон
- 2 супени лъжици нишесте
- 1 глава лук
- сол и черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка риган
- половин чаена лъжичка кардамон
- щипка индийско орехче
- 250 гр.лед
- половин супена лъжица слънчогледово олио
Приготвяне
-
Първо, почистете месото добре. Отстранете всички вени и мембрани. След това го нарежете на средни парчета. Нарежете бекона по същия начин.
-
Минете тези съставки през месомелачка. След пасирайте получената кайма за по-равномерна консистенция.
-
Обелете лука и ги нарежете на малки кубчета. Изсипете го в купата на блендера и добавете леда. Смелете всичко на трохи.
-
Прибавете подправките към каймата, заедно с нишестето и сол на вкус. Разбъркайте добре всичко.
-
Сега добавете сместа от лук и лед и покрийте съда с прозрачно фолио. Поставете в хладилника за 60 минути.
-
Вземете продълговата форма за хляб и я намажете с олио. Изсипете вътре месната смес и я заравнете с шпатула.
-
След това с нож оформете коси бразди. Трябва да се получи нещо като "мрежа".
-
Поставете формата във фурната, предварително загрята на 180 °, и печете в продължение на 60 минути.
-
Готовия леберкез можете да поднесете и топъл, и студен.