Мойте Рецепти
1 глава стар кромид лук или 5 стръка пресен лук
600 гр. тиквички (2 средно големи)
5 яйца
230 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
200 гр. сирене моцарела
150 гр. брашно
115 мл олио
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка копър
10-12 нарязани кръгчета от тиквичка за покриване на тортата
чери домати, нарязани на половинки за украса
Измийте тиквичките и ги нарежете на колелца.
Нарежете лука на резени. В тиган с 1/3 от олиото и малко вода задушете лука. Добавете и тиквичките, и ги запържете, докато омекнат. Ако остане доста течност, отцедете ги в гевгир. Оставете ги да се охладят.
Разбийте яйцата с вилица и добавете натрошеното сирене и киселото мляко. Объркайте хубаво.
В купа смесете брашното и бакпулвера. След това добавете охладената смес с тиквички и останалото олио заедно с нарязания копър, червения и черния пипер, и сол на вкус. Разбъркайте добре.
Така приготвената смес изсипете във форма с пръстен (диаметър 23 см), покрита с хартия за печене. Кръгчетата тиквичка подредете отгоре.
Сложете тортата да се пече в загрята фурна на 180 градуса около 50-тина минути.
Извадете тавата от фурната и върху всяка тиквичка поставете половинка чери домат с разрязаната страна надолу. Върнете тавата във фурната да се допече още 10-тина минути.
Изпечената солена торта оставете да се охлади. Махнете пръстена на формата, прехвърлете тортата в чиния, нарежете на парчета и поднесете.