Ашуре е традиционен турски десерт, известен още като "Ноева каша", който символизира изобилието, споделянето и мира. Този питателен и ароматен десерт се приготвя от разнообразни зърнени храни, сушени плодове, ядки и подправки.
Съставки:
- 1 чаша цели пшенични зърна (смачкани след предварително накисване за една нощ)
- 1/2 чаша леща (по желание, за допълнителна текстура)
- 1/2 чаша стафиди
- 1/2 чаша нарязани сушени смокини
- 1/2 чаша нарязани сушени кайсии
- 1/2 чаша нарязани орехи или бадеми
- 1 чаша захар (може да се регулира според вкуса)
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. смлян карамфил (по желание)
- Щипка сол
Освен това:
- 8–10 чаши вода (за варене)
- Кора от един лимон (за аромат)
По желание:
- нарязани допълнителни ядки или сушени плодове за гарнитура
- Допълнителен подсладител (като мед), ако желаете по-наситен вкус
Снимка: Инстаграм
Приготвяне:
Измийте пшеничните зърна и ги оставете да се накиснат във вода за поне 8 часа или през нощта. Ако използвате леща, можете също така да ги изплакнете.
Изсипете накиснатите зърна (и лещата, ако решите да ги добавите) в голяма тенджера заедно с 8–10 чаши вода и кората от лимон.
Оставете да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън за около 1–1,5 часа, докато зърната омекнат и започнат да се разпадат.
Добавяне на плодовете и подправките:
Когато зърната са почти готови, добавете нарязаните сушени плодове, стафидите, захарта, канелата, карамфила и щипка сол.
Оставете сместа да къкри още 15–20 минути, като разбърквате от време на време. Ако сместа стане твърде гъста, можете да добавите малко вода.
Снимка: Инстаграм
Извадете кората от лимон.
Сместа трябва да има гъста, кремообразна текстура, подобна на пудинг.
Ако предпочитате по-сладък вкус, добавете още малко мед или друг подсладител.
Снимка: Инстаграм
Оставете ашурето да се охлади леко до стайна температура.
Прехвърлете го в подходящ съд и го поръсете с нарязани ядки или сушени плодове за гарнитура.
Може да се сервира топло или охладено, според предпочитанията.
Насладете се на този традиционен турски десерт, който не само е изключително вкусен, но и носи дълбока културна символика и история!