Вместо жито за Задушница задължително приготвям Ашуре - няма по-сладко нещо на света!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вместо жито за Задушница задължително приготвям Ашуре - няма по-сладко нещо на света!
Вместо жито за Задушница задължително приготвям Ашуре - няма по-сладко нещо на света!
2463
Източник: За Жената
Вместо жито за Задушница задължително приготвям Ашуре - няма по-сладко нещо на света!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ашуре е традиционен турски десерт, известен още като "Ноева каша", който символизира изобилието, споделянето и мира. Този питателен и ароматен десерт се приготвя от разнообразни зърнени храни, сушени плодове, ядки и подправки.

Ето една класическа рецепта:

Класическо турско ашуре

Съставки:

  • 1 чаша цели пшенични зърна (смачкани след предварително накисване за една нощ)
  • 1/2 чаша леща (по желание, за допълнителна текстура)
  • 1/2 чаша стафиди
  • 1/2 чаша нарязани сушени смокини
  • 1/2 чаша нарязани сушени кайсии
  • 1/2 чаша нарязани орехи или бадеми
  • 1 чаша захар (може да се регулира според вкуса)
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. смлян карамфил (по желание)
  • Щипка сол

Освен това:

  • 8–10 чаши вода (за варене)
  • Кора от един лимон (за аромат)

По желание:

  • нарязани допълнителни ядки или сушени плодове за гарнитура
  • Допълнителен подсладител (като мед), ако желаете по-наситен вкус

рецепта ашуре

Снимка: Инстаграм

Приготвяне:

Измийте пшеничните зърна и ги оставете да се накиснат във вода за поне 8 часа или през нощта. Ако използвате леща, можете също така да ги изплакнете.

Изсипете накиснатите зърна (и лещата, ако решите да ги добавите) в голяма тенджера заедно с 8–10 чаши вода и кората от лимон.

Оставете да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън за около 1–1,5 часа, докато зърната омекнат и започнат да се разпадат.

Добавяне на плодовете и подправките:

Когато зърната са почти готови, добавете нарязаните сушени плодове, стафидите, захарта, канелата, карамфила и щипка сол.

Оставете сместа да къкри още 15–20 минути, като разбърквате от време на време. Ако сместа стане твърде гъста, можете да добавите малко вода.

ашуре със сушени плодове

Снимка: Инстаграм

Извадете кората от лимон.

Сместа трябва да има гъста, кремообразна текстура, подобна на пудинг.

Ако предпочитате по-сладък вкус, добавете още малко мед или друг подсладител.

ашуре с нар

Снимка: Инстаграм

Оставете ашурето да се охлади леко до стайна температура.

Прехвърлете го в подходящ съд и го поръсете с нарязани ядки или сушени плодове за гарнитура.

Може да се сервира топло или охладено, според предпочитанията.

Насладете се на този традиционен турски десерт, който не само е изключително вкусен, но и носи дълбока културна символика и история!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft