Ябълките и канелата са перфектна комбинация, която много хора обичат. Отлична алтернатива на ябълковия пай са тези вкусни ябълкови кифлички , които изглеждат много ефектно.
Ябълкови розички
Необходими съставки :
- мая - 20 g;
- брашно - 500 г + 3 супени лъжици;
- прясно мляко - 300 ml;
- захар - 1 супена лъжица;
- царевично нишесте - 45 g;
- ванилова захар - 12 g;
- сол - щипка;
- яйце - 1 брой;
- ябълка - 2-3 бр.;
- канела - 1 супена лъжица;
- масло - 70 г;
- растително масло - за смазване на формата.
Приготвяне на кифличките:
Нека приготвим тестото: за да направите това, комбинирайте маята с топло мляко, една супена лъжица захар и 3 супени лъжици брашно. Смесете съставките и оставете тестото на топло място за 15-20 минути, докато увеличи размера си. Добавете останалите съставки към тестото и омесете хомогенно тесто. Покрийте съда с тестото с кърпа и оставете за 30 минути на топло място.
Нарежете обелените ябълки на тънки филийки. Готовото тесто разточете на слой с дебелина около 1 см и нарежете на ленти с ширина около 5 см. Намажете обилно с масло и поръсете с кафява захар и канела.
Поставете резенчета ябълка върху всяка лента тесто и навийте лентата на руло.
Поставете кифличките в тава, намазана с растително масло и украсете с останалите ябълки.
Печете кифличките в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути и сервирайте ароматните сладкиши на масата.
Да ви е сладко!