Доктор Притиш Тош, експерт по инфекциозни болести от клиниката Майо и Мартин Бакнаваге от университета в Пенсилвания обясниха за Хъфингтън пост кои опасности дебнат от ледените кубчета.
1. Бактерии
Кубчетата лед могат да бъдат замърсени, когато са направени от замърсена вода.
Едно проучване от 2011. Г. в Лас Вегас установи, че 33.3 на сто от пробите лед, взети от ледоматите за обществено хранене имат повече бактерии, отколкото е позволено за питейна вода, а 72.2 на сто от пробите са положителни на колиформни бактерии.
Не е необичайно, са съгласни експертите, за различните бактерии да се разпространят в ледоматите, но и домашни фризери. Лошото е проблема, казва др. Тош, че заразата от леда може да се разшири и към други хранителни стоки като месото. Би трябвало да се проверява санитарна изправност на ледоматът, както и всякакви други устройства, които са в контакт с храни и напитки.
2. Мухъл
Най-големият проблем обаче е, плесента. Плесан, казва Бакнаваге, често може да се намери в ледоматите в ресторантите, а може да възникне и в хладилниците в домакинствата. Естествено, ниската температура в фризерите затруднява развитието на мухъл, а проблемът възниква, когато фризера често се изключва от контакта.
Собствениците на заведения за обществено хранене би трябвало да се погрижат за да почистят своите ледомати.
- Ако фризера известно време е бил изключен, преди употреба трябва да го изчистите, казва Бакнаваге.
3. Бактериите от нечисти ръце могат да се прехвърлят на леда
В САЩ 15-годишно момче почина от бактерии от заразен лед, а това би могло да се предотврати само с измиване на ръцете. Дебра Хъфман, микробиолог от Университета Южна Флорида, сподели за тази трагегдия по Ен Би Си, че повечето не са наясно с рисковете и че поради нечисти ръце може да се умре.