Картофите са една от храните, които често се намират място в нашето дневно меню. Те имат наистина лоша репутация. Дали това е оправдано, или все още не?
Няколко проучвания показват, че картофите обаче не заслужават своята лоша репутация. Въпреки че е калорична и съдържа високо ниво на нишесте, ако ги приготвите по здравословен начин, няма основателна причина да ги избягвате. Според диетолозите, не съществуват универсални правила, когато става дума за храненето. Всичко зависи от хората, от начина, по който се хранят, от това какви са вашите ежедневни задължения, но и от това колко енергия харчат.
Въпреки това, диетолози предупреждават пълните хора и тези, които страдат от диабет, че би трябвало да избягват картофите, защото са калорични и съдържат нишесте. Средно е картофите се съдържа 36 процента от препоръчаната дневна доза за витамин С, 27 на сто от препоръчаната дневна доза калий и 14 на сто влакна.
Вярно е, че бързо се вдига нивото на захарта и инсулина в кръвта, но ако правилно се комбинира с останалите храни, високото ниво на нишесте няма да представлява проблем. Най-добрият избор във всеки случай са задушени картофи и е много важно порциите да бъдат умерени. Картофите всъщност не трябва да бъдат основно ястие, а допълнение. Най-добре се комбинират с рибни специалитети, както и със салата.