Всяка домакиня има в кухнята съдове с тефлоново покритие, като това се счита за едно от най-големите удобства в кухнята.
Уви, това че даден тиган не залепва и е удобен за приготвяне на храна, не означава, че той е безобиден! Истината е, че тефлонът е не само вреден, но и е същински убиец ако се прегрее или го оставите на горещия котлон без храна в него.
При много висока температура и прегаряне на храната, тефлонът отделя ужасно вредни и канцерогенни газове, които са изключително вредни за вдишване от хора и могат мигновено да убият декоративни птици в дома ви! За малките птички тези газове са наистина смъртоносни, като дори не е нужно температурата да бъде прекалено висока, а хората могат да получат грипоподобни симптоми при системно вдишване на тези газове.
Вредното вещество в тефлона се казва политетрафлуоретилен, което е производно на фреона и в никакъв случай не бива да бъде вдишано от деца и възрастни!
Още по-лошата новина е, че колкото е по стар тиганът или тенджерата, толкова по-вредна става храната за вас. Доказано е, че когато един тефлонов съд остарее, постепенно тефлоновото покритие пада, като вие не само дишате вредните газове, но и поемате частици от вредния слой с храната.
Ужасяващ факт е, че голям процент от изследваните хора в САЩ имат съдържание на тези вредни химикали в кръвта, които от своя страна могат да предизвикат редица хронични заболявания.
Препоръчваме да стоите далече от стандартните тефлонови съдове, като преминете към тигани от неръждаема стомана и емайлирани съдове.
На пазара вече има доста алтернативи, които ще откриете в магазините за домашни потреби