Джинджифилът от никому неизвестен корен в източната кулинария се превърна в манна небесна за всички българи, особено откакто на хоризонта се появи Ковид-19. Всички вече знаем за невероятните му свойства да повишава имунитета и да противодейства на вирусите и бактериите.
Оказва се, че в комбинация с определени медикаменти джинджифилът не само няма да помогне на тялото да се пребори с инфекцията, ами дори може да навреди.
Диетоложката Анжелика Дювал посочва с какви лекарства и вещества не трябва да се приема джинджифил .
Дювал подчерта, че джинджифилът наистина е добро антивирусно и противовъзпалително средство. Но преди да го използвате постоянно, по-добре е да се консултирате с лекар. Джинджифилът не трябва да се смесва с антипиретични лекарства, тъй като това може да доведе до намаляване на съсирването на кръвта.
„Джинджифил не трябва да се комбинира с ибупрофен, това е често срещана грешка. Обикновено всеки си спомня за джинджифила, когато започне да се разболява, затова пие антипиретик, а след това и чай с джинджифил. Но това намалява съсирването на кръвта, така че не трябва да го правите“, подчертава лекарят.
Джинджифилът също е несъвместим с лекарства за понижаване на нивата на кръвната захар.
„Например не се комбинира с Алфа-липоевата киселина, с хром, с чесън. Джинджифилът също така понижава кръвната захар и тя може да спадне много “, обяснява Анжелика Дювал.
Диетоложката уточнява още, че препоръките ѝ се отнасят до редовното използване на големи дози джинджифил в чай, запарки и други напитки.