Отравянето с храна е страховито преживяване. Но често пъти е трудно да се знае дали храната е добра за консумация или не. Ето някои от най-честите причинители на отравяне с храна.
Листните зеленчуци : Маруля, спанак, зеле, къдраво зеле, рукола могат да бъдат замърсени, така че трябва зеленчуците старателно да се измият.
Яйца : При тях най-често се крие опасността от салмонела . Бактериите се крият в яйцата, а правилна подготовка ще убие бактериите. Избягвайте да ядете продукти, които съдържат пресни яйца и задължително да ги съхранявайте в хладилника.
Месо : честа е заплахата от бактерията ешерихия коли . На първо място е пилето, а след това мляното говеждо месо. Експертите препоръчват месото добре да се свари или опече преди консумацията и внимателно да се почистят повърхностите и изделията, които се използват при подготовката на храна.
Риба тон : Този вид риба може да съдържа токсин, който причинява зачервяване, главоболие и спазми. Ако е била съхранявана на висока температура след лова, прясната риба може да стане отровна, а отровата не може да се унищожи с готвенето. Рибата и другите морски дарове, трябва да се съхранява на хладно място, преди да започнете да ги готвите.
Картофи : Свежи и правилно приготвени картофи няма да ви заразят с нищо, но трябва да се грижите ако купувате вече нарязани и замразени картофи, който може да съдържат бактерии.
Сирене : Сиренето може да е заразено с бактерии като салмонела, които могат да причинят аборт при бременни жени. Затова лекарите предупреждават бременни жени да избягват меки сирена, като фета.
Сладолед : Представлява опасност от зараза от салмонела или стафилококи, заради свежите яйца, които се използват при правенето сладолед.
Мляко : Непастеризираното мляко може да съдържа също бактерии както говеждото месо. Експертите препоръчват, особено на бременни жени и на хората с по-нисък имунитет, да не използват "прясно" мляко, нито продукти, направени от него, за да се избегне заразяване с бактерията ешерихия коли.