Лятото се свързва не само с ходене на море, но и с голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Оказва се обаче, че не всички са толков полезни, колкото си мислим.
Днес ще ви разкажем за опасностите на един много любим на българите продукт, който всеки човек консумира - доматът.
Сокът от домати и портокали помага за по-добро усвояване на желязото
Оказва се, че при определени хора този продукт може да причини значителна допълнителна вреда.
Когато в никакъв случай не трябва да консумирате домати:
- при язви или повишена киселинност на стомаха;
- при жлъчнокаменна болест;
- при проблеми с опорно-двигателния апарат и ставите;
- при хипертония и заболявания на сърдечно-съдовата система;
- при проблеми с бъбреците.
Причината е оксалова киселина, която е част от доматите.
Също така е важно да запомните, че трябва внимателно да огледате зеленчука, преди да го купувате.
Консервираните, осолени и мариновани домати са още по-опасни поради високото съдържание на оцетна киселина, от която по правило се прави марината.