Често се случва буркан с мед да бъде захаросан. Клиентите отказват да го купят, даже и да е от частен производител на пазара, тъй като приемат, че е лош.
Захаросан мед е изцяло нормално състояние на полезния естествен продукт.
Когато медът се захароса , това показва, че той наистина е качествен.
От e-zdravey.com пишат, че скоростта, с която домашният мед се захаросва зависи от неговия вид, метод на събиране и на съхранение.
Акациев, манов и липов мед трудно кристализират или по принцип кристализират бавно.
Мед от рапица , от слънчоглед, билков или плодов мед кристализира – захаросва се още през първите дни до седмици след като е бил центруфугиран.
Кристалите в захаросания мед могат да бъдат по-дребни или по-едри.
Когато съотношението в меда на фруктоза към глюкоза е високо, кристализацията протича доста по-бавно.
Кристализацията протича при температура от 13 до 15 градуса.
Ускорители на кристализацията се явяват още наличието нацветен прашец,кристали глюкоза, въздушни мехурчета, други примеси.
Понеже тази информация не е известна на много потребители, а когато производителят обяснява, ние си мислим, че ни лъже, за да си продаде стоката, производителите започнат да разтапят меда като го варят на водна баня.
Това сваряване е вредно, защото се получаватрансформация на захарите и ако температурата е била висока, от полезен медът би могъл да стане канцерогенен.