Съществуват някои "лоши" храни, които в продължение на десетилетия се смятат за вредни, но всъщност са полезни за здравето. Експерти от университета в Минесота установиха някои основни групи храни, които не са толкова вредни, колкото се смята.
На първо място това са глутена и пшеницата .
Въпреки това редица изследвания не успяха да докажат връзката им със сърдечните болести . Картофите - за тях се предполага, че повишават нивото на кръвната захар и водят до затлъстяване.
Изследване на Харвардския университет потвърди, че варените картофи са източник на калий , витамин С и фибри. Неприязънта към плодовете, заради високото им съдържание на въглехидрати също не е основателна. Соевите зърна не са опасни за хората, а по-скоро са полезни. Много от мъжете и жените се страхуват да пият алкохол, но разумните количества намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания .