Когато изпием чаша кока-кола , сме приели 10 чаени лъжички захар в организма си, но фосфорната киселина намалява сладкия вкус и затова не повръщаме.
След двайсетина минути в нашия организъм се случва инсулинова експлозия. Черният дроб превръща захарта в мазнини.
Увеличава се производството на допамин, който предизвиква приятно усещане, подобно действие като това на хероина. За един час фосфорната киселина реагира с калция, магнезия и цинка в червата и предизвиква допълнителна експлозия в метаболизма. Увеличава уриниране така че калцият, ммагнезиумот и цинк, които са били предназначени за нашето тяло заедно с електролити на натрий и водата се изхвърлят.
След около два часа хаос в тялото затихване и започваме да чувстваме липсата на захар.Телото няма необходимите минерали за нормалното функциониране, а ние чувстваме тревожност. Тялото чувства нужда от кофеин и още повече кока-кола. И ако нашето тяло създава антиоксиданти, те не са достатъчни за борбата със свободните радикали.
Затова, допълнително трябва да се внасят чрез храната. Най-важни антиоксиданти са: селен, витамин Е, витамин С, каротиноиди, полифенол, коензим Q10.