Признайте си - и на вас ви се е случвало: жал ви е да изхвърлите целия хляб заради една филийка с малко плесен по нея и просто отделяте мухъла! А може би все пак сте от хората, които внимават за това, какво ядат, и хвърлят целия самун хляб, когато видят малко зелено отгоре? Днес ще ви разкрием дали наистина да ядеш плесенясал хляб е толкова опасно :
Какво представлява мухълът?
Мухълът произлиза от същото семейство като гъбите. Дори под микроскоп изглежда по същия начин.
Но мухълът е вреден. Много от неговите видове причиняват алергии и проблеми с дишането.
В някои случаи мухълът произвежда микотоксини - отрова, която трови хора и животни. И най-честото място на поява на такъв вид мухъл са зърнени храни или брашно.
Но дори да отрежете мястото с мухъла и да изядете нормалния (или поне изглеждащия така) хляб, това не е здравословно.
Това, което виждате на ръба на хляба, може да бъде само върхът на образуванието. А спорите на плесента може вече да са се разпространили по целия хляб. Да не говорим за различните бактерии.
Затова следващия път, когато видите малко мухъл по коричката на хляба, не махайте лековато с ръка, а просто изхвърлете хляба в кофата - няма да съжалявате.