Глухарчетата скоро ще бъдат "в сезон". Потърсете ги в ливадите, далеч от хаоса на трафика и замърсяването, събирайте техните златни цветове и стъбла, така че да получите домашен лек за много заболявания.
Глухарчето е изключително здравословно диво растение от семейството на Aster (Asteraceae), което е богато на витамин А и С, както и калций, калий и натрий. Става дума за една много силна билка, която стимулира системата на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система, намалява холестерола, укрепва кръвта и помага при алергии.
От корените му са най-често се приготвя чай, който помага при проблеми с храносмилането, и неговата употреба на алкохол се препоръчва на хора, страдащи от диабет.
Стъблата на глухарчето почистват тялото, регулират обмяната на веществата, пречистват кръвта и стомаха. Най-известно е, че помагат за решаване на проблема на вирусните брадавици. "Млякото" от средата на стъблото е необходимо за намазване на зърното, докато същото изсъхне и падне.
Ранна пролет глухарче листа (дива цикория), използвани за приготвяне салати и яхнии , и се препоръчват в диетата на бременни жени, кърмачки и жени в менопауза. Годни за консумация, са цветовете на глухарче, което се бере по обяд, когато е най-добре цъфнало.
От глухарче цветове обикновено се прави сироп или "мед", който може да се добави към различни десерти и напитки само като лекарство, което е предимно за кашлица вместо сироп за децата.
Съставки за сироп от глухарче :
- 200 грама глухарче цветя със стъбло
- 2 лимона
- 1,5 литра гореща вода
- 1 кг захар
Начин на приготвяне:
Първо нарежете на стъблата и цветовете на глухарчето, след това се налива топла вода.
2. Добавяте лимон нарязан на филийки или изцеден лимонов сок, и всичко заедно оставяте да къкри за около половин час.
3.
4. Горещият сироп се излива в предварително стерилизирана стъклена бутилка или буркан и внимателно се затваря. Съхранява се на тъмно и хладно място, само до следващия сезон на глухарчетата.