Откакто с майка ми веднъж правихме тази рецепта, приготвям доматите в консерви само така. Всеки, който ги опита, иска да му дам рецептата.
Главното преимущество на рецептата е, че се състои от прости съставки.
Наредете внимателно доматите в бурканите. Важно е да знаете, че доматите трябва да са узрели и твърди. Меките не са подходящи, а за зелените се използва различна техника за консервиране. За да не се напукат доматите, може да направите малки дупчици близо до дръжката.
През това време, сложете на котлона седем литра вода, като към тях добавите две чаши захар и една чаша сол. Преди да залеете доматите с маринатата, изсипете вряла вода в бурканите за десет минути. След това я излейте и залейте доматите с маринатата. По желание, добавете няколко скилидки чесън, листа от целина или от касис, люта чушка или черен пипер на зърна.
Затворете бурканите и ги обърнете с капачките надолу. Тези домати на вкус са като тези, които току-що са били набрани от градината.