Време е за царицата на туршиите- зимата не би била същата без нейния отпечатък на масата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Време е за царицата на туршиите- зимата не би била същата без нейния отпечатък на масата
Време е за царицата на туршиите- зимата не би била същата без нейния отпечатък на масата
22590
Източник: https://hitrinibg.com
Време е за царицата на туршиите- зимата не би била същата без нейния отпечатък на масата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Изключително лесна и бърза за приготвяне.

 

Необходими продукти за царска туршия:

Моркови, карфиол, камби, корнишони, целина листата и стебла (няма точно количество на зеленчуците, слагате каквото ви харесва повече), сол, оцет винен или ябълков 6%, аспирин, захар и зърна черен пипер.

Приготвяне: всички зеленчуци се измиват добре, като на камбите се отстраняват семенниците и се режат на хапки. Карфиолът се накъсва на малки китки, морковите се режат на шайби (режа ги с къдраво ножче), корнишоните се оставят цели (за тази туршия винаги ги избирам средна големина).

Отделете листата на целината и ги нарежете на едро.

Стеблата се запазват цели и с тях ще завършите туршията. Продуктите може да смесите и да напълните бурканите или да подредите както аз съм направила на редове: краставички, камби, карфиол, листа целина и накрая моркови. Може и в друг ред да ги подредите. Най- отгоре кръстосайте парчета от стеблата целина- по този начин не позволявате на зеленчуците да изплуват и останат без марината. Редите зеленчуците до началото на гърлото на буркана и пускате 5-6 зърна черен пипер.

 

за трилитров буркан: 300 мл. винен или ябълков оцет, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол, 6 аспирина- счукани на прах.
за литър и половина буркан: 150 мл. оцет, 1 1/2 супени лъжици захар, 1 1/2 супени лъжици сол, 3 счукани на прах аспирина
за един литър буркан: 100 мл. оцет, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар и 2 счукани на прах аспирина.

В тенджера поставете вода да кипне. През това време според вместимостта на вашите буркани, сложете захар, сол, аспирин и оцет. Щом водата 

заври, долейте с горещата вода вашата царска туршия докато покриете добре зеленчуците. Затворете добре с капачки. Един-два дена разклащайте бурканите, за да се разтворят добре сухите съставки. От горещата вода по принцип за няколко часа всичко се е разтворило.

Аз обръщам моите буркани с царска туршия 2-3 пъти и на следващия ден ги прибирам в килера. Зеленчуците остават твърди и хрупкави. Не забравяйте, че за добрата туршия е от значение качеството на продуктите, които ползвате: захар, оцет, аспирин и не на последно място зеленчуците.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft