Лятото не е само време за почивка, ярко слънце, пътувания и пикници. На пазара изобилстват зеленчуци и плодове и е грехота да не си консервирате за зимата.
съставки
краставици 800 g
оцет 3 супени лъжици.
3 супени лъжици
сол 1 супена лъжица
вода 800 мл
магданоз 10 g
копър 10 g
дафинов лист 1 брой
чесън 1 брой
Черен пипер (грах) 5 броя
подготовка
Измийте краставиците и покрийте с вода за един час. [
Измийте и нарежете подправките, обелете чесъна. Поставете чесънът, зеленчуците, подправките и пипера на дъното на буркана.
Поставете краставиците плътно в буркана. Напълнете ги с преварена вода, така че течността малко над половината буркан. Покрийте и изчакайте 15 минути.
Сварете в тенджера. Добавете захар и сол. Оставете да заври и изключете, добавете оцет и напълнете бурканите до горе. Завийте капаците. Обърнете бурканите с главата надолу и ги завийте напълно.
Запазете рецептата и я използвайте редовно.