Рецептата за тези мекички кифлички Вретено е на нашата читателка Веселка Кузманова. Усуканото тесто, поръсено със сусам, е неустоимо вкусно, а най-хубавото е, че кифличките остават меки до два-три дни, сякаш току-що сте ги приготвили!
Опитайте тези Сукани кифлички със сусам и ще останете очаровани:
Кифлички Вретено
Продукти:
180 мл кисело мляко
100 мл прясно мляко
50 г разтопено масло
1 яйце
1 белтък
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 суха мая
600 г брашно
Още:
масло за намазване на корите
кашкавал/сирене, кетчуп, шунка гъби, риган...
жълтък за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне:
В по-дълбок съд се слага брашното, добавя се хладкото прясно мляко и киселото мляко със стайна температура, захарта и маята, яйцето и белтъка, както и разтопеното и охладено масло.
Замесете хубаво меко и гладко тесто, покрийте го и оставете да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто премесете малко, след което го разделете на четири части.
От всяка част разточете с точилка правоъгълна кора. Покрийте цялата повърхност на кората с размекнато масло и настърган кашкавал. Разточете още една такава кора, намажете я само с масло и след това с намазаната страна покрийте първата кора с кашкавала.
Нарежете кората на ленти, наредете две ленти една върху друга и ги усучете. По същия начин процедирайте и с другите две кори, но този път можете да сложите като плънка: кетчуп, шунка, гъби и риган.
Подредете навитите кифлички в застлана с хартия тава, оставете да почиват малко, намажете ги с жълтък и ги поръсете със сусам, след което ги изпечете в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.