За слоя с ядки:
1 чаша орехи
2/3 чаша бадеми
2/3 чаша лешници *
1/4 чаша натрошен на парчета тъмен шоколад с добро качество
* Или други ядки по желание
За соления карамел:
3/4 чаша сметана за готвене, на стайна температура
2/3 чаша захар
2/3 чаша кафява захар
1/3 пакетче масло на стайна температура
3 супени лъжици вода
1 супена лъжица сол
За шоколадовия ганаш:
2 чаши тъмен шоколад с добро качество
1/2 чаша сметана за готвене
Първо направете шоколадовия ганаш. Поставете шоколадовите парчета в голяма купа. Загрейте сметаната в малък съд, докато стане толкова гореща, че по краищата на съда да започнат да се образуват мехурчета. Залейте със сметаната шоколада и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и се получи кремообразна смес. Оставете ганаша да се охлади около два часа, а след това разбъркайте с миксер.
Докато ганашът се охлажда, направете карамела. В малка купа с незалепващо дъно поставете бялата захар и водата, и разбъркайте. Сложете на слаб огън и разбърквайте от време на време, докато сместа започне да ври и се получи светъл карамелен цвят. След това дръпнете съда от огъня и бързо добавете сметаната, маслото и кафявата захар, и разбъркайте, докато сместа се изравни. Бъдете внимателни, сместа може да пръска. Ако захарта започне да става на гранулки, не се притеснявайте, просто продължете да бъркате, а след това поставете съда отново на умерен огън, за да заври още веднъж. Когато сместа стане еднородна, намалете силата и оставете още 15 минути. Разбърквайте на всеки две минути. Когато дръпнете карамелата от огъня, добавете солта. Оставете карамелата да се охлажда до стайна температура.
Покрийте кръгла тава за печене с диаметър 21 см с прозрачно фолио. Уверете се, че цялата тава е покрита и че има достатъчно фолио, което излиза от страните. Равномерно разпределете на дъното ядките и 1/4 чаша натрошен шоколад. След това изсипете карамела върху ядките, разнесете го равномерно. Когато получите равен слой карамел, излейте и ганаша, като го разнесете равномерно. Поставете тавата открита в хладилник за около 4 часа или през нощта, за да се охлади добре.
След като тортата е охладена, извадете от хладилника и обърнете върху чиния за сервиране. Внимателно извадете найлоновото фолио и оставете тортата да престои 20-тина минути на стайна температура преди сервиране. Останалата торта съхранявайте в хладилник.