Едва ли има нещо толкова любимо за закуска като тестените изделия , а достойно място сред тях заема любимият на всички тутманик . Ако досега сте се страхували да го приготвите, защото ви се е струвало голяма сложнотия, днес имаме за вас перфектната рецепта за връткан тутманик със сирене .
Връткан тутманик със сирене
Продукти:
прясно мляко - 300 мл
кисело мляко - 3 с.л.
яйца - 2 бр.
прясна мая - 10 г
сол - 1 ч.л.
захар - 1 с.л.
олио - 2 с.л.
брашно - 800 - 850 г
сирене - 300 г
краве масло - 80 г
олио - 50 мл
Приготвяне:
Разтворете маята в 100 мл от топлото прясто мляко, като добавите вътре захарта и малко брашно, за да се получи кашичка. Оставете да шупне за 15-тина минути.
Пресейте брашното и оформете в средата му кладенче. В него изсипете шупналата мая, яйцата без единия жълтък, солта, 2 с.л. олио и останалото мляко. Замесете меко тесто, като постепенно вземате от брашното.
Оставете тестото да втасва на топло място, докато удвои обема си.
Смесете разтопеното масло с 50 мл олио. Разбъркайте до хомогенност.
Разделете втасалото тесто на четири части. Едната част разточете на кръг с размер 30 см. Намажете я с мазнината и я поръсете с част от натрошеното сирене.
Разточете следващата част от тестото и поставете кората първата. Следва намазване и поръсване със сирене. Така се процедира и с останалите части тесто, като последната кора не се маже с мазнина.
Нарежете купчината кори на ивици, които се усукват.
Първата усукана ивица се навива на охлювче. Поставя се в средата на тава с размер 28-30 см. Покрай нея се нареждат останалите усукани ленти. Оставете връткания тутманик да втаса повторно. Намажете го с отделения жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко.
Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути. Приятен апетит!