Лукът е една от най-старите растителни култури, известна със своя специфичен горещ вкус и силна миризма. Има много видове, като при нас е най-често срещан червеният лук. Всички видове лук са лечебни, така че не може да сбъркате.
Смята се, че идва от Азия. Той е една от малкото храни, които не могат да се развалят по време на зимата. Превърнал се е в незаменима част от храненето на много националности и е изключително популярен в медицинските среди, където се използва за лечение на редица заболявания. Египтяните вярват, че сферичната му форма и концентрични кръгове представляват вечност. Гърците често го консумират, защото вярват, че очиства кръвта от токсини, което сега се потвърждава и от много изследвания.
Лукът съдържа 40 калории на 100 грама. Състои се от 89 процента вода, 9 процента въглехидрати, 1.7% фибри, и минималното количество на протеин и мазнини. Най-важното влакното в него са фруктаните, които насърчават здравата флора в червата.
Лукът е добър източник на фибри и витамин С - важно за имунитета и красива кожа, витамин В6 - важен за образуването на червени кръвни телца, фолиева киселина - от съществено значение за клетките, калий - полезен за кръвното налягане и здравето на сърцето, манган - за здравето на тъкани и костите.
Запазва здравето на кръвоносните съдове
Регулира захарта и предпазва от диабет
Значителна помощ при рак
Осигурява спокойствие и добро настроение
Укрепва костите, косата и ноктите
Редовното прилагане на сок от лук върху кожата на главата ще ускори растежа на косата и ноктите.