Историята на меда датира от началото на новокаменната епоха, т.е. преди повече от 15 хиляди години. По стените на пещерата Аран в Испания археолозите са открили изображение на хора, вадещи пчелни пити от дупки в скалата. Първото споменаване на пчеларството датира от древноегипетските папируси . Тази дейност се смятала за един от най-уважаваните в Древен Египет. В Древен Рим този занаят е носел значителни доходи. Споменава се дори и в римското право.
Дори и за вас историята да не е толкова важна, задължително трябва да обърнете внимание на ползите от меда . Съдържащите се в него магнезий , натрий , калций , калий , желязо и фруктоза , глюкоза и протеини , витамин В и С подобряват здравето, убиват вирусите , имат противовъзпалителен ефект и укрепват имунната система . А вие коя разновидност на меда предпочитате?
Мед от пирен
Ако сте попадали на този рядък сорт мед , той се отличава със своя леко горчив вкус .
Липов мед
Светло кехлибарен цвят - това е основната външна характеристика на този мед. Пчеларите го наричат безцветен. Ароматът и добрите вкусови качества далеч не са основните предимства на този продукт. Той помага да се преборим с бъбречни заболявания , бронхит , възпалено гърло , стомашни и чревни заболявания. Вкусовите качества на този вид мед не винаги са едни и същи и са пряко зависими от мястото, където е добит медът.
Мед от комунига (сладка детелина)
Ако сте опитали този вид поне веднъж, със сигурност никога няма да го забравите и няма да го объркате с друг. Защо? Всичко е благодарение на финия ванилов аромат и чудесния вкус . Ценителите на меда считат за свой дълг да имат поне няколко бурканчета от продукта в магазина си. Медът от сладка детелина разширява кръвоносните съдове , нормализира метаболизма , справя със сърдечно-съдови заболявания и такива на стомашно-чревния тракт.
Слънчогледов мед
Студени тръпки върху езика - това е, което причинява слънчогледовият мед . Този вид се харесва на мнозина заради неговата сладост, стипчивия и приятен послевкус . Такъв мед се отличава с вискозна консистенция и кехлибарено наситен или светложълт цлят . Този вид мед е шампион по съдържанието на глюкоза. Последните проучвания показват, че голям брой от аминокиселините, необходими на човека, се съдържат именно в слънчогледовия мед. А без тях нормалният синтез на протеини просто не е възможен.
Мед от еспарзета
Този сорт с право се счита за особено ценен (еспарзетата е сред най-ценените у нас бобови многогодишни треви ). Да го намерите на пазара не е лесна задача. В меда от еспарзета има огромни количества витамини , минерали, биоактивни агенти, аскорбинова киселина, ензими и каротин. Любителите на меда ще се насладят не само на умерено сладкия му вкус , но и на приятната миризма .
Акациев мед
От един хектар цъфтяща акация при благоприятни климатични условия може да се добият до 350 кг първокласен акациев мед . Това е само един от сортовете, в които съдържанието на фруктоза и глюкоза е по равно . Ако страдате от безсъние и заболявания на нервната система , по-добър народен лек от акациевия мед няма да намерите!
Мед от кестен
Както и медът от пирен, този сорт е леко горчив и кристализира бавно . Основното предимство на този продукт са неговите антимикробни свойства . При редовна консумация повишава защитните сили на организма, бори се с бъбречни заболявания и такива на стомашно-чревния тракт.
Мед от елда
Той е считан за един от най-полезните видове мед . В него има 2 пъти повече аминокиселини и микроелементи . Медът от елда е различен на цвят и вкус. Той е по-тъмен от другите сортове, както и приятно гъделичка гърлото всеки път, когато го опитвате. Този вид най-често се използва за лечение на авитаминоза и хипертония , анемия , кожни заболявания , настинки и разстройства на протеиновия метаболизъм.
Би било грешка да изберете само един вид мед при такова изобилие! Избирайте умно и бъдете здрави през цялата година!