Някой ги харесва хрупкави и твърдички, друг - сочни и месести, трети - малки или големи, пържени или печени, по-тъмни или по-светли, но тюлумбичките определено са едни от любимите сладкиши в региона и не само. Ако сте си мислили, че за толумбичките ви трябва специално оборудване и професионална кухня, няма как да сте в по-голяма грешка! Всъщност всеки може да си приготви Върховни домашни толумбички по тази лесна рецепта.
Върховни домашни толумбички
Продукти за сиропа:
- 1 л вода
- 700 г захар
За тестото:
- 400 мл вода
- 150 мл олио
- 1 ч. л. сол
- 400 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 5 яйца
Приготвяне:
Първо сварете сиропа, за да има време да изстине. Изсипете 700 г захар в тенджера и я залейте с един литър вода. Поставете тенджерата на огъня, след което оставете да ври 5 минути от момента на завиране. След това го оставете настрана да изстине.
В друга тенджера налейте 400 мл вода, 150 мл олио и една чаена лъжичка сол. Сложете на огън да заври. През това време в отделна купа смесете 400 г брашно с пълна чаена лъжичка бакпулвер.
Щом течността в тенджерата заври, намалете температурата и започнете да добавяте брашното при непрекъснато бъркане. разбърква се 2-3 минути до образуването на компактно тесто, което се отделя от стените на съда. Оставете тестото да изстине.
Когато тестото се охлади напълно до стайна температура, започнете постепенно да добавяте към него 5 яйца, едно по едно. Разбийте с миксер, докато яйцето се абсорбира напълно в тестото и едва тогава добавете следващото.
Яйцата също трябва да са със стайна температура и е особено важно да се добавят едно по едно, а не наведнъж. Когато добавите последното яйце, тестото ще бъде по-кремообразно и плътно, гладко и компактно.
Напълнете специалния шприц за толумби с тестото (може да използвате и обикновен сладкарски пош).
В широка тенджера налейте олио с дълбочина "два пръста", след което го загрейте на умерена температура. Изстискайте толумбичките в олиото и ги отрежете с кухненска ножица до желаната от вас големина.
Изпържете ги от двете страни до зачервяване, след което ги извадете и наредете директно горещи в изстиналия сироп.
Накиснете ги добре и веднага ги извадете.
Да ви е сладко!