В далечното минало е било така: цената на шафрана, ванилията, индийското орехче и другите екзотични подправки се е равнявала на теглото им в злато. Търговията с тях е носела огромни богатства на отделни владетели и градове, те са били причина колониалните сили да се сражават за контрол над „пътя на подправките" и непрекъснато нелегалните търговци плащали с живота си, след като бъдат разкрити.
Сега е друго: всеки има в своята кухня най-разнообразни билки и подправки от цял свят. Всички бихме могли да се наслаждаваме на това специално "нещо", което те добавят в нашите ястия. Днес единствената опасност, пред която сме изправени е, увлечени от любимите ни подправки, да прекалим с тях. Всичко, от което се нуждаем, след като искаме да придадем нотка изненада на ястието си, е в нашата кухня и нашия магазин. Изборът е огромен. Необходимо е ни само желание да експериментираме и да се радваме на нови и нови познания.
Сред най-подходящите подправки за свинско са:
• Чесън – той би могъл да бъде ситно нарязан и добавен към месото приготвяно във фурна, гювеч или варено. Стритият чесън на паста е отлична съставка за марината на меса за скара. За да направите пастата по-гладка, към нарязаният чесън се добавя малко сол. Така скилидките няма да се разхвърчат из кухненския плот, докато ги счуквате в хаванчето. След това вземете предвид добавеното количество сол, когато овкусявате гозбата.
• Черен пипер – той е един от най-често ползваните при приготвянето на всякаква храна. Що се касае за свинското месо, може да го добавяте спокойно при различните типове термична обработка. При консервиране на месото се ползва черен пипер на зърна, докато при приготвянето на храна – по-често смленият.
• Дафинов лист – с тази подправка е необходимо да бъдете много внимателни, тъй като добавянето на прекалено количество от нея може да съсипе цялата гозба. Идеална е при приготвянето на свинско месо в гювеч или винен кебап. Достатъчно е да добавите 1-2 листчета от ароматната подправка да покъкри на слаб огън.
• Кориандър – една не много популярна подправка при готвенето на свинско месо. Отлично е при готвенето на мляно месо (кайма), задушено свинско или свинско в гювеч.
• Бахар – тъй като тази подправка има много силна специфична миризма, необходимо е да бъдете много предпазливи, когато я използвате. Отлична е за приготвянето на джолан, супа със свинско или печено месо.
Подходящи подправки за пилешко месо:
• Черен пипер – тази почти универсална подправка върви на всеки тип месо. Пилешкото не прави изключение.
• Червен пипер – може да изберете спокойно дали да бъде сладък или пък лют. Така ще прибавите нотка пикантност към ястието.
• Розмарин
• Риган
• Кимион – като правило тя е идеална за мляното месо, придава му невероятен вкус и аромат, но отлично подхожда и на пилешко месо.
• Лимон – лимоновият сок е чудесна част от маринатата за пилешкото месо. Може да си приготвите такава като смесите сока от един лимон, една чаша бяло вино, черен пипер, сол и соев сос. Оставете да престои 24 часа или по-малко, но колкото повече стои, толкова по-крехко става месото. След това отцеждате месото, а ако е филе може да изпечете пържоли на скара или да го нарежете на парчета и да си приготвите шишчета.
• Кора от цитрусов плод – лимон или портокал. Това е много добра комбинация. Може да си приготвите пилешко филе печено на фурна.
• Черен пипер – смлян или на зърна. Смленият черен пипер може да се комбинира с други подправки.
• Дафинов лист. Може да се сложи в мазнината. Ако е пресен е добре да се бъде по-малко.
• Кимионът се поръсва върху месото.
• По същия начин може да се използва и индийско орехче.
• Риган, мащерка, целина, босилек, розмарин ще предадат на телешкото по-приятен аромат.
• Магданозът също е чудесна добавка към телешкото блюдо.
• За добиване на арабски привкус, на телешкото подхождат бахар, кардамон, кориандър, анасон, канела.
• Може да се експериментира със семена от ким, копър.
• Бахар е подходяща поправка, добавена в умерени количества.
• Тарос и салвия са специфични подправки и добре е да се добавят внимателно и според вкуса. Същото може да се каже и за карамфил и хвойна.
• Майорана може също да си партнира сполучливо с телешкото месо.
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майорана, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж.
Всеки тип риба има особености във вкуса, а от там му подхождат и различни видове подправки. При приготвянето на бяла или пържена риба например е изключително подходящо да се използва босилек, за предпочитане – пресен. За риба тон се препоръчва използването на риган, а розмаринът при приготвяне на сьомга. Друго много разпространено и предпочитано допълнение, галещо сетивата, е карамфилът. Той е изключително подходящ за рибни супи, докато маточината, позната повече като съставка за чай, намира мястото си при рибните сосове и панировки, като им придава лек лимонов привкус. Гореспоменатият синап пък се използва главно при приготвянето на маринати за рибни ястия. За по-заетите домакини вече се продават и готови миксове за овкусяване на риба.