Не по-малко от една трета от човечеството се намира под петата на хипертонията , понякога без дори да подозира това. Опасността от високо артериално налягане често се подценява.
А това е много лошо, тъй като хипертонията е причина за множество сериозни заболявания - от бъбречни до инсулт. Необходимо е да знаете показателите на артериалното си налягане и това е полезно дори и само от практически съображения.
Повишаването на налягането понякога служи и за добро. При възрастните хора например то може да се оцени като фактор, подобряващ циркулацията на кръвта на фона на понижената еластичност на кръвоносните съдове. Но, уви, това е единственото положително нещо. По-често повишеното налягане може да доведе до увреждане на вътрешните органи, развитие на стенокардия и инфаркт.
Защо възниква хипертонията? Причините са банални - малко движение, нерационално хранене и вследствие на това наднормено тегло. Според статистиката един излишен килограм тегло води до повишаване на артериалното налягане с 2 мм живачен стълб.
“Помощ” в придобиването на хипертония може да окажат и постоянното нервно напрежение, стресът, пушенето, злоупотребата с алкохол, мазната и солената храна. Любителите на соленото и лютото са от 7 до 11 пъти по-често подложени на риск от хипертония. Към провокиращите фактори се отнасят и повишеното ниво на холестеролаи наследствената предразположеност.
Обикновено хипертонията започва да напомня за себе си след 40-ата година, нерядко вследствие на вегетативно-съдова дистония. Но ако в началото на заболяването освен нестабилното повишаване на артериалното налягане може да възникнат и главоболие, сърцебиене, понякога болки в областта на сърцето, усещане за тежест в тила, с развитието на болестта чести стават виенето на свят, чувството за изтръпване на пръстите на ръцете и краката, приливи на кръв в главата, “мушици” пред очите. Болният бързо се уморява, нарушава се сънят му. Това означава, че болестта се е загнездила сериозно и задълго.
За "начинаещите" болни
Съвременната медицина е стигнала до извода, че за повишено се смята налягането от 140 на 90 мм живачен стълб и по-високо. Но има хипертоници (а те са около 70%), при които налягането обикновено не е много високо. Те страдат от така наречената мека форма на хипертония, но тя за съжаление е най-опасната. Защо?
Ако хората с високо кръвно обикновено знаят за заболяването си, вземат лекарства и се намират под лекарско наблюдение, начинаещите не бързат да ходят на доктор. Това е разбираемо, защото симптомите са незабележими. Е, боли ги глава, понякога паметта им е нарушена, работоспособността им е намалена, появяват се шум в ушите и слабост при промяна на времето, но какво от това? Не бива да се прави трагедия. Трагедия не бива да се прави, разбира се, но трябва сериозно да се помисли. И непременно да се посети лекар.
Какво да се прави
Дори при постоянно повишено артериално налягане не е задължително веднага да започнете да пиете лекарства. Нерядко са напълно достатъчни други средства - диети, фито-, арома- и психотерапия, упражнения.
Трябва да се помни, че това заболяване почти напълно зависи от храненето. Жителите на индустриално развитите страни с възрастта започват да страдат от повишено кръвно налягане, като то постепенно достига опасни равнища. А в слаборазвитите страни, където се употребява малко сол, това заболяване е практически непознато. Как трябва да се храним, за да не допуснем хипертония? Не бива да се консумира солена, пържена и гореща люта храна.
Следва да се откажете от маринатите, киселото зеле и солените краставички - излишъкът на сол в организма подпомага задържането на вода в тъканите и кръвоносните съдове, което води до повишаване на кръвното. Затова на болните от хипертония нерядко се предписват диуретични препарати, усилващи извеждането на солта и водата от организма. При високо кръвно налягане следва да се избягва тежката работа изобщо, да не се стои дълго на слънце. Особено опасна е високата температура в затворените работни и жилищни помещения. И още нещо: регулирайте съня си. Добрият сън е залог за нормализиране на кръвното налягане.
Съвети
За да държите под контрол налягането:
- Избягвайте стресовите ситуации.
- Учете се да управлявате емоциите си.
- Почивайте разумно и грамотно - сън 7-8 часа в добре проветрено помещение; преди лягане - ароматерапия или физиологични процедури;
- Откажете се от тютюнопушенето.
- Алкохолът е полезен в малки количества - не повече от 50 грама силен алкохол и 150-200 грама сухо червено вино.
- Водете активен и подвижен начин на живот - ходете, плувайте, карайте колело, танцувайте, правете разходки в планината, като се съобразявате с режима, който трябва да спазвате.
НАШИТЕ РЕЦЕПТИ
- При хипертония се препоръчва сок от цвекло, смесен с мед в съотношение 1:1 - по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден.
- Разтворете по 2 г чесън и гроздов сок в чаша мляко и 3 чаши вода. Пийте по една чаша на ден - по половин сутрин и вечер в продължение на 20-30 дни /до нормализиране на налягането/.
- Всекидневно, час преди хранене, вземайте смес от 2 супени лъжици намачкана клюква и 3 супени лъжици захар.
- Залейте две супени лъжици сушени плодове от касис с чаша гореща вода, варете сместа 10 минути на слаб огън, след което я оставете за 1 час да престои и я прецедете. Пийте по четвърт чаша от отварата 4 пъти на ден.
- Намачкайте три големи глави чесън и три лимона или ги смелете с месомелачката. Залейте ги с 1,5 литра вряла вода. Затворете плътно съда, оставете го на топло и периодически го разбърквайте в течение на едно денонощие, след което го прецедете. Приемайте по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден 30 минути преди хранене.
- Полезно е рано сутрин да изпивате чаша гореща вода с разтворени в нея чаена лъжичка мед и 5-10 капки ябълков оцет. Напитката трябва да бъде кисело-сладка, приятна на вкус. Редовната й употреба понижава нивото на холестерола, подпомага разширяването на кръвоносните съдове и нормализирането на кръвното.
Повишаването на налягането понякога служи и за добро. При възрастните хора например то може да се оцени като фактор, подобряващ циркулацията на кръвта на фона на понижената еластичност на кръвоносните съдове. Но, уви, това е единственото положително нещо. По-често повишеното налягане може да доведе до увреждане на вътрешните органи, развитие на стенокардия и инфаркт.
Защо възниква хипертонията? Причините са банални - малко движение, нерационално хранене и вследствие на това наднормено тегло. Според статистиката един излишен килограм тегло води до повишаване на артериалното налягане с 2 мм живачен стълб.
“Помощ” в придобиването на хипертония може да окажат и постоянното нервно напрежение, стресът, пушенето, злоупотребата с алкохол, мазната и солената храна. Любителите на соленото и лютото са от 7 до 11 пъти по-често подложени на риск от хипертония. Към провокиращите фактори се отнасят и повишеното ниво на холестеролаи наследствената предразположеност.
Обикновено хипертонията започва да напомня за себе си след 40-ата година, нерядко вследствие на вегетативно-съдова дистония. Но ако в началото на заболяването освен нестабилното повишаване на артериалното налягане може да възникнат и главоболие, сърцебиене, понякога болки в областта на сърцето, усещане за тежест в тила, с развитието на болестта чести стават виенето на свят, чувството за изтръпване на пръстите на ръцете и краката, приливи на кръв в главата, “мушици” пред очите. Болният бързо се уморява, нарушава се сънят му. Това означава, че болестта се е загнездила сериозно и задълго.
За "начинаещите" болни
Съвременната медицина е стигнала до извода, че за повишено се смята налягането от 140 на 90 мм живачен стълб и по-високо. Но има хипертоници (а те са около 70%), при които налягането обикновено не е много високо. Те страдат от така наречената мека форма на хипертония, но тя за съжаление е най-опасната. Защо?
Ако хората с високо кръвно обикновено знаят за заболяването си, вземат лекарства и се намират под лекарско наблюдение, начинаещите не бързат да ходят на доктор. Това е разбираемо, защото симптомите са незабележими. Е, боли ги глава, понякога паметта им е нарушена, работоспособността им е намалена, появяват се шум в ушите и слабост при промяна на времето, но какво от това? Не бива да се прави трагедия. Трагедия не бива да се прави, разбира се, но трябва сериозно да се помисли. И непременно да се посети лекар.
Какво да се прави
Дори при постоянно повишено артериално налягане не е задължително веднага да започнете да пиете лекарства. Нерядко са напълно достатъчни други средства - диети, фито-, арома- и психотерапия, упражнения.
Трябва да се помни, че това заболяване почти напълно зависи от храненето. Жителите на индустриално развитите страни с възрастта започват да страдат от повишено кръвно налягане, като то постепенно достига опасни равнища. А в слаборазвитите страни, където се употребява малко сол, това заболяване е практически непознато. Как трябва да се храним, за да не допуснем хипертония? Не бива да се консумира солена, пържена и гореща люта храна.
Следва да се откажете от маринатите, киселото зеле и солените краставички - излишъкът на сол в организма подпомага задържането на вода в тъканите и кръвоносните съдове, което води до повишаване на кръвното. Затова на болните от хипертония нерядко се предписват диуретични препарати, усилващи извеждането на солта и водата от организма. При високо кръвно налягане следва да се избягва тежката работа изобщо, да не се стои дълго на слънце. Особено опасна е високата температура в затворените работни и жилищни помещения. И още нещо: регулирайте съня си. Добрият сън е залог за нормализиране на кръвното налягане.
Съвети
За да държите под контрол налягането:
- Избягвайте стресовите ситуации.
- Учете се да управлявате емоциите си.
- Почивайте разумно и грамотно - сън 7-8 часа в добре проветрено помещение; преди лягане - ароматерапия или физиологични процедури;
- Откажете се от тютюнопушенето.
- Алкохолът е полезен в малки количества - не повече от 50 грама силен алкохол и 150-200 грама сухо червено вино.
- Водете активен и подвижен начин на живот - ходете, плувайте, карайте колело, танцувайте, правете разходки в планината, като се съобразявате с режима, който трябва да спазвате.
НАШИТЕ РЕЦЕПТИ
- При хипертония се препоръчва сок от цвекло, смесен с мед в съотношение 1:1 - по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден.
- Разтворете по 2 г чесън и гроздов сок в чаша мляко и 3 чаши вода. Пийте по една чаша на ден - по половин сутрин и вечер в продължение на 20-30 дни /до нормализиране на налягането/.
- Всекидневно, час преди хранене, вземайте смес от 2 супени лъжици намачкана клюква и 3 супени лъжици захар.
- Залейте две супени лъжици сушени плодове от касис с чаша гореща вода, варете сместа 10 минути на слаб огън, след което я оставете за 1 час да престои и я прецедете. Пийте по четвърт чаша от отварата 4 пъти на ден.
- Намачкайте три големи глави чесън и три лимона или ги смелете с месомелачката. Залейте ги с 1,5 литра вряла вода. Затворете плътно съда, оставете го на топло и периодически го разбърквайте в течение на едно денонощие, след което го прецедете. Приемайте по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден 30 минути преди хранене.
- Полезно е рано сутрин да изпивате чаша гореща вода с разтворени в нея чаена лъжичка мед и 5-10 капки ябълков оцет. Напитката трябва да бъде кисело-сладка, приятна на вкус. Редовната й употреба понижава нивото на холестерола, подпомага разширяването на кръвоносните съдове и нормализирането на кръвното.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари