Всички ги използваме, а никой реално не знае разликата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Всички ги използваме, а никой реално не знае разликата!
7495
Снимков материал: pixabay.com
Всички ги използваме, а никой реално не знае разликата!

Нишестето е продукт, който може да се намери във всяка кухня. Той знае как да задържа влагата и да направи всяка течност по-гъста, затова нишестето най-често се използва за приготвяне на желе и сосове.

Нишестето е полизахарид, който се намира в почти всички растения и служи за съхранение на въглехидрати, за да ги използва за по- дълъг период. Веднъж попаднал в човешкото тяло, нишестето се превръща в глюкоза , която е източник на енергия за нашия мозък, мускули, кръвни клетки и други органи.

Използването на нишесте

В готвенето обикновено се използват два вида нишесте като стабилизатор : картофено и царевично. Хранителната им стойност , калорийното съдържание, ползите и вредите са почти еднакви. И двете формират гелоподобни структури. Въпреки липсата на значителни разлики между нишестетата, тези вещества имат различна структура. Следователно те набъбват с различна скорост.

Картофеното нишесте произвежда по-лепкава, прозрачна и гъста паста , която губи свойствата си при нагряване.  Царевичното нишесте  осигурява непрозрачен, лесен за напояване гел, който може да възстанови структурата си във времето. Ако рецептата съдържа царевично нишесте и искате да я замените с картофено, тогава намалете количеството й с 2 ​​пъти, тъй като е по-вискозно.

За да придадете деликатна и гладка структура на десерти и сосове, най-добре е да вземете царевично нишесте. Бисквитите с него са по-сочни и нежни, тъй като такова нишесте намалява еластичността на глутен в тестото. Царевичното нишесте се използва като отлично средство за паниране за пържене на различни продукти в олио. Нишестеното паниране придава приятен вкус, тънка хрупкава коричка и запазва сочността на месото, рибата, зеленчуците и кюфтета

Ако искате да придадете мекота и ронливост на сладкиши ида имате гъсто желе, така че лъжицата да стои права в него, тогава използвайте картофено нишесте . То също така придава на глазурата по-плътни обвиващи свойства. Опитайте се да не го прегрявате, тъй като при нагряване структурата му е необратимо разрушена.

Имайте предвид, че ястията с картофено нишесте имат специфичен вкус. А царевицата винаги остава неутрална на вкус. Свойствата на нишестето могат да бъдат умело използвани, ако внимателно разберете в кои ситуации даден тип нишесте работи най-добре.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft