Нишестето е продукт, който може да се намери във всяка кухня. Той знае как да задържа влагата и да направи всяка течност по-гъста, затова нишестето най-често се използва за приготвяне на желе и сосове.
Нишестето е полизахарид, който се намира в почти всички растения и служи за съхранение на въглехидрати, за да ги използва за по- дълъг период. Веднъж попаднал в човешкото тяло, нишестето се превръща в глюкоза , която е източник на енергия за нашия мозък, мускули, кръвни клетки и други органи.
Използването на нишесте
В готвенето обикновено се използват два вида нишесте като стабилизатор : картофено и царевично. Хранителната им стойност , калорийното съдържание, ползите и вредите са почти еднакви. И двете формират гелоподобни структури. Въпреки липсата на значителни разлики между нишестетата, тези вещества имат различна структура. Следователно те набъбват с различна скорост.
Картофеното нишесте произвежда по-лепкава, прозрачна и гъста паста , която губи свойствата си при нагряване. Царевичното нишесте осигурява непрозрачен, лесен за напояване гел, който може да възстанови структурата си във времето. Ако рецептата съдържа царевично нишесте и искате да я замените с картофено, тогава намалете количеството й с 2 пъти, тъй като е по-вискозно.
За да придадете деликатна и гладка структура на десерти и сосове, най-добре е да вземете царевично нишесте. Бисквитите с него са по-сочни и нежни, тъй като такова нишесте намалява еластичността на глутен в тестото. Царевичното нишесте се използва като отлично средство за паниране за пържене на различни продукти в олио. Нишестеното паниране придава приятен вкус, тънка хрупкава коричка и запазва сочността на месото, рибата, зеленчуците и кюфтета
Ако искате да придадете мекота и ронливост на сладкиши ида имате гъсто желе, така че лъжицата да стои права в него, тогава използвайте картофено нишесте . То също така придава на глазурата по-плътни обвиващи свойства. Опитайте се да не го прегрявате, тъй като при нагряване структурата му е необратимо разрушена.
Имайте предвид, че ястията с картофено нишесте имат специфичен вкус. А царевицата винаги остава неутрална на вкус. Свойствата на нишестето могат да бъдат умело използвани, ако внимателно разберете в кои ситуации даден тип нишесте работи най-добре.